Војна индустрија РС на издисају

Марина Чигоја
Војна индустрија РС на издисају

Бањалука - Намјенска индустрија РС готово је на издисају, а томе у прилог говори податак да послују само три предузећа са већинским државним власништвом у овој индустрији, али и она једва опстају.

Док компаније у ФБиХ биљеже одличне резултате, па су у прошлој години чак и премашили зацртани план извоза, у Српској је потпуно другачија слика. Бањалучки "Космос", бијељински "Орао" и Фабрика мотора специјалне намјене из Пала, једине три фирме из намјенске индустрије са већинским државним власништвом, суочавају се са бројним проблемима. Од ова три предузећа, у посљедње двије и по године позитивно послује само "Орао", док су "Космос" и Фабрика мотора специјалне намјене у губицима.

Вршилац дужности директора "Космоса" Душан Вјештица каже да се намјенска индустрија РС заснива на капацитетима који су након рата остали на територији РС. Један од проблема за ове фирме, према његовом мишљењу, је што је тржиште знатно смањено у односу на предратни период. Он је истакао да је редуковањем домаћих оружаних снага смањен и обим посла који је припадао РС, па се фирме на домаћем тржишту боре за послове у цивилном програму, док је једина шанса за војни иностранство, а посебно Србија.

- Ми смо и даље присутни у домену ремонта радарско-ракетних система и највећи дио тог посла реализујемо за Војску Србије. Имамо и значајне пројекте у области енергетике те сопствену производњу дијелова и компоненти у сврху ремонта радарско-ракетних система, што нам је и основна дјелатност - казао је Вјештица и додао да планирају да унаприједе сарадњу са Војском Србије, а да преговарају и са једном њемачком фирмом.

Радници овог предузећа крај 2014. дочекали су у штрајку, а окончали су га тек након пет мјесеци. Предузеће им из ранијег периода дугује 15 плата. У губитку је и Фабрика мотора специјалне намјене, чији директор Мићо Цицовић, такође, каже да је главни разлог недостатак тржишта.

- Изгубљени су главни купци за мотор, а то су Ирак, Иран, који је под санкцијама, Сирија. Једина страна земља са којом у посљедње вријеме радимо је Кувајт и нешто мало са Пољском. Недостатак је тржишта за тенковски програм - казао је Цицовић и додао да тренутно запошљавају 98 радника, од којих је већина на чекању.

Казао је да су јуче потписали уговор о ремонту мотора за потребе Војске Србије. Истакао је да је основни разлог бољег положаја предузећа из намјенске индустрије ФБиХ у односу на РС тај што они имају предузећа која праве муницију.

- Метак је потрошна роба, за разлику од тенкова, авиона или неких радарских система. То је основни разлог због чега је код њих боље стање, али и њих вуку три фирме које производе муницију - рекао је Цицовић.

Директор предузећа "Орао" Милан Прица ј казао да су у задње двије године позитивно пословали, али не крије да проблема има. Ово предузеће врши ремонт турбо млазних мотора, а 85 одсто посла обављају за стране партнере, међу којима су фирме из Индије и Блиског истока.

- И у првом полугодишту 2015. смо позитивно пословали, али сада имамо потешкоћа са достављањем средстава за ремонт које добијамо из иностранства. То је утицало да касне двије плате, али надам се да ћемо овај проблем ријешити. Конкуренција је јака и тешко долазимо до послова - казао је Прица и додао да "Орао" тренутно запошљава 410 радника.

Истакао је да ФБиХ има доста развијенију намјенску индустрију од РС, јер они извозе наоружање док конкретно "Орао" ради ремонт гасних турбина и мотора.

- То практично и није намјенска индустрија. То је прије рата био цивилни програм, а сад је пребачен у војни, односно програм двојне намјене - казао је Прица.

 

"Космос"  

                   2013.                  2014.   

Приходи   4,99 милиона           7,23 милиона

Расходи   8,20 милиона            8,51 милион

Губитак   3,21 милион             1,28 милиона

Приходи од извоза   3,79 милиона     4,73 милиона

Број запослених 249                 239

 

 

Фабрика мотора специјалне намјене

                   2013.        2014.

Приходи  456.869                       714.308

Расходи  3,14 милиона                 2,17 милиона

Губитак  2,69 милиона                 1,46 милиона

Приход од извоза: 915.328                 877.545

Број запослених 101                      98

(у укупан приход је ушло и смањење залихе учинака од 508.882 КМ).

 

"Орао"    

                   2013.                     2014.

Приходи    13,77 милиона           11,10 милиона

Расходи    13,60 милиона           10,97 милиона

Добит        168.804                124.476

Приход од извоза 11,09 милиона        10,70

Број запослених: 422                 412

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана