Воде Српске оштећене за 237.000 КМ

Небојша Томашевић
Воде Српске оштећене за 237.000 КМ

Бањалука - Директор Јавног предузећа "Воде Српске" Драган Анђелић пријављен је тужилаштву због сумње да је злоупотребом службеног положаја или овлашћења оштетио ово предузеће за 237.463 марке, а другима прибавио незакониту имовинску корист.

Центар јавне безбједности Бијељина поднио је извјештај о почињеном кривичном дјелу против Анђелића бијељинском Окружном тужилаштву. Анђелић је осумњичен да је кривично дјело починио током 2012. и 2013. године приликом избора извођача радова за одржавање водопривредних објеката.

- Осумњичен је да је приликом закључивања уговора са извођачима поступио супротно Закону о јавним набавкама и интересима предузећа "Воде Српске". На тај начин је одређеним предузећима из Бијељине, Братунца, Брчког и Шамца прибавио противправну имовинску корист од 237.436 марака - саопштено је из ЦЈБ Бијељина.

Према незваничним информацијама, Анђелић је током 2013. године закључио скоро стотину уговора, а да није поштовао одредбе Закона о јавним набавкама. Ти уговори су вриједни око три милиона марака, а односе се на набавку робе и расписивање конкурса за извођаче радова. Према незваничним информацијама, Анђелић је за разне послове, умјесто расписивањем јавног позива, извођаче радова бирао путем директних споразума са њима.

Незаконитости у његовом раду откривене су и у ревизорском извјештају о раду Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у 2013. години. Ревизори су открили да су у већини случајева у предузећу "Воде Српске" набавке дијељене да би била смањена њихова појединачна вриједност и да би избјегли расписивање тендера.

За незаконит рад и бахато понашање Анђелића је оптужила и група радника "Вода Српске", која је крајем 2013. године послала писмо министру пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. У писму су радници између осталог Анђелића оптужили да је новац од предузећа трошио и за наводњавање свог винограда у селу Дубочани код Требиња.

Анђелић је рекао да је све радио по закону.

- Ревизија није утврдила да смо радили незаконито. Немам коментар на раније оптужбе, а о извјештају тужилаштву ништа не знам - рекао је Анђелић.

Пријава

Полиција је против Драгана Анђелића поднијела извјештај тужилаштву и за вријеме када је био на челу "Електро-Бијељине". У том случају је осумњичен да је ово предузеће оштетио за више од два милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана