Владо Ђајић: УКЦ ће парирати установама у региону

Анита Јанковић
Владо Ђајић: УКЦ ће парирати установама у региону

Бањалука - Поред пажње, чувања и максималног уважавања пацијената, као директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС борићу се за побољшање статуса, угледа и достојанства љекара и свих здравствених радника ове установе.

Поручио је то јуче у Бањалуци новоименовани в.д. генералног директора УКЦ-а РС Владо Ђајић, током примопредаје дужности од досадашњег директора Мирка Станетића.

- Намјера ми је да овај центар доведем у равноправан положај, ако не и изнад центара у региону. Доказао сам да то могу постићи својим досадашњим радом, будући да је Неуролошка клиника у Бањалуци једна од ријетких која је раме уз раме, ако не и испред регионалних болница, односно неурологије у Тузли, Сарајеву и Мостару - рекао је Ђајић и поновио да ће дати све од себе да УКЦ буде знатно бољи од регионалних центара. 

Ђајић је истакао да ће сви пацијенти у овој здравственој установи бити равноправни, те навео да ће се трудити да развије и унаприједи организацију, и подигне квалитет услуга, простора, опреме и кадра.

- Радимо анализу и правимо план за даље руковођење УКЦ-ом и по њеном завршетку упознаћемо јавност. Очекујем подршку ресорног министарства - рекао је Ђајић и захвалио Станетићу на свему што је урадио за колектив УКЦ-а, истакавши да је та установа од његовог доласка до данас потпуно другачија.

Станетић је подсјетио да су успјеси УКЦ-а недвосмислени, истакавши да је лани у овој установи било 65.000 хоспитализованих пацијената, а кроз амбуланте је пружено милион услуга.

- Реконструкција је приоритет и лично не видим алтернативу УКЦ-у. Свим запосленима, пословодству и колеги Ђајићу желим свако добро, напредак и срећу, јер УКЦ, као стуб здравственог система Српске, чекају озбиљни подухвати и у смислу организације и реформи у здравству - рекао је Станетић.

Владо Ђајић за в.д. генералног директора УКЦ-а именован је прошлог петка одлуком Владе РС. 

Дугови

На питање како је било носити се са милионским дуговима УКЦ-а, Мирко Станетић је рекао да је било тешко и да смањен прилив средстава у Фонд здравственог осигурања директно утиче и на УКЦ, који у оквиру болничког сектора у РС пружа 40 одсто здравствених услуга, а добија 32 одсто новца.

- Од укупних расхода мање од 50 одсто смо трошили на плате, што је велики успјех. Направили смо просјечну дужину лијечења од пет дана, што је равно европским стандардима - навео је Станетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана