Теодосије: Не само да чувамо наслеђе, него и подижемо нове храмове

Танјуг
Foto: ТВ Мост

ЛЕПОСАВИЋ - Владика рашко-призренски Теодосије освештао је данас у селу Родељ код Лепосавића новоизграђену цркву Свете Тројице и том приликом поручио да српски народ на КиМ не само да чува наслеђе, него и подиже нове храмове као одговор свима који нам не желе добро.

„Ово је један добар знак за све вас који живите овде и за све нас који данас живимо на Косову и Метохији, наш одговор свима онима који не желе добро и који окрећу главу од нас и хоће да нас понизе, а нико од људи нас не може понизити ако сами себе не понизимо својим животом и својим делима. Ми управо подижемо храмове Господње и желимо управо молитву и љубав коју показујемо не само према својим најближим, него према свим људима, како је и Господ заповедио”, рекао је у беседи владика Теодосије. 

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић, која је присуствовала освећењу цркве у Родељу, истакла је да је, када се једно звоно зачује данас на Косову и Метохији то значајније него да се сагради град било гдје у свијету. 

Она је изразила уверење да ће овај храм окупљати народ само у добру. 

„Значај изградње ове цркве говори много. Уверена сам да ће ово звоно на овој цркви окупљати народ само у добру и оно јасно показује истрајност овог народа да опстане овде кроз векове и да ће његов звук отерати сво зло са којим се овај народ суочава”, рекла је Парлић. 

Додала је да ће, на предлог директора, Канцеларија за Косово и Метохију помоћи да се реконструише и обнови парохијски дом. 

„Црква је саграђена на иницијативу младих из овог и оближњих села, тако да ти млади показују шта мисле о садашњем тренутку и како ће се борити против свега. Управо тим младим људима, Канцеларија за КиМ ће помоћи да се обнови и реконструише већ постојећи парохијски дом, са жељом да се у њему окупљамо само поводом рођења и крштења деце”, истакла је Парлић. 

Стефан Милосављевић поријеклом из Родеља рекао је  да му је на данашњи дан срце пуно због великог броја људи који се окупио око храма. 

„Моји очеви и дедови су одавде, пре три године добили смо благослов од владике Теодосија за почетак изградње храма”, каже Милосављевић. 

Истакао је да изградња цркве значи много мјештанима Родеља и Лепосавића. 

„У овим тешким временима људи су одвајали новац и давали за изградњу овог храма. Пуно је људи данас овде, даће Бог да се овде служи лутургија, да буду венчања и крштења”, додаје Милосављевић. 

Након освећења храма и литургије уприличен је пригодан културно-умјетнички програм. Црква у Родељу посвећена празнику Свете Тројице изграђена је на темељима старе, на иницијативу младих из Лепосавића и околних села Родељ, Мајдево, Зрносек, Крушчица, Ловчи и Костин Поток.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана