Влада Федерације БиХ се задужила 20 милиона КМ продајом трезорских записа

klix.ba
Влада Федерације БиХ се задужила 20 милиона КМ продајом трезорских записа

Сарајево - Аукција трезорских записа Федерације БиХ на Сарајевској берзи (САСЕ) одржана је данас. Трговање још није званично завршено, иако су ствари већ јасне: Влада Федерације БиХ задужила се за нових 20 милиона КМ.

"Укупан износ пристиглих понуда је 56.150.000 КМ, а укупан износ прихваћених понуда је 20.000.000 КМ. Највиша прихваћена цијена износила је 99,9751, што представља каматну стопу од 0,10 одсто, док је најнижа прихваћена цијена износила 99,9004 што представља каматну стопу од 0,40 одсто", саопштено је из Федералног министарства финансија.

Наводе да је пондерирана просјечна прихваћена цијена износила 99,9327, што представља каматну стопу од 0,27 одсто, док укупан износ прикупљених средстава износи 19.986.543 КМ.

Економски аналитичар Фарук Хаџић казао је за klix.ba да се показало да је ријеч је о краткорочном облику задуживања, јер Влада Федерације БиХ на тај начин жели финансирати краткорочне обавезе.

"Међутим, проблем је што се стално продају нови трезорски записи да би се покрили стари дугови. Дакле, да би се покрили стари дугови настали продајом трезорских записа, или других финансијских обавеза које Федерација БиХ има, а које не може покрити", категоричан је Хаџић.

Додаје да се показало да комерцијалне банке имају вишка средстава те да ће радије краткорочно финансирати владу, као у овом случају на три мјесеца, него привреду која је веома непоуздана у садашњим околностима које јој владе намећу.

"То апсолутно није никакво рјешење. Ми с тим трезорским записима апсолутно нећемо ништа позитивно добити, осим што ће се накратко одгодити агонија", казао је Хаџић.

Према његовим ријечима, задужење од 20 милиона КМ Влада ФБиХ не може покрити из реалних извора финансирања.

"То значи да ћемо се опет морати задужити да бисмо вратили те дугове и ту ће нам стално расти обавезе јер ћемо морати плаћати веће камате", закључио је Хаџић.

Номинална вриједност по једном трезорском запису била је 10.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана