Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС: За опоравак ће бити потребна бар година и по

Милијана Латиновић
Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС: За опоравак ће бити потребна бар година и по

Економији ће требати бар годину и по да се врати на ниво који смо имали 2019. године, али привреда Српске ће се опоравити и вратити у нормалне токове, а томе ће допринијети подстицање потрошње и инвестиција, те куповина домаћих производа.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић, нагласивши да на тај начин Српска чува производњу и радна мјеста, те јача буџет.

- Криза може бити и шанса, па опоравак можемо убрзати уколико успијемо привући стране компаније да инвестирају и производњу из далекоисточних земаља премјесте на подручје југоисточне Европе - нагласио је Петричевић.

ГЛАС: Каква је тренутно ситуација у привреди РС?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Борба против короне траје дуже него што се могло предвидјети, па су посљедице по привреду много веће. Сматрало се да ће ово бити период када ће се епидемиолошко стање у потпуности релаксирати, а привредне активности вратити у нормалу. Тешко је предвидјети шта доносе јесен и зима јер нико нема тачну процјену када ће се пандемија завршити. Постоје и позитивни показатељи, попут раста плата, благог раста индустријске производње и чињенице да је задржан ниво запослености јер имамо најмањи број отпуштених радника у региону.

ГЛАС: Колику штету је претрпјела привреда због пандемије?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Тачан износ штете сабираћемо након што пандемија прође и када видимо с коликим падом БДП-а ћемо завршити ову годину. Уколико се он буде кретао у оквиру од око три одсто, знатно лакше ћемо ући у наредну годину, која ће бити неизвјесна. Никоме није драго да чује лоше вијести из сусједних земаља јер се оне посљедично преносе и у наше привредне токове, али ако имате прогнозе о двоцифреном паду у земљама региона, јасно је да ћемо осјетити блажи удар него други.

ГЛАС: Да ли ћемо и на који начин успјети да надокнадимо изгубљено?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Пандемија је успорила и зауставила многе пројекте. Биће потребно вријеме за повратак на старо, али привреда ће се опоравити, као што је то био случај након свјетске финансијске кризе од 2008. до 2010. и поплава 2014. године. Осим мјера које спроводимо, преговарамо и са међународним институцијама да се, осим повољних кредита, осигурају грантови и ту видимо шансу да дјелимично амортизујемо губитке.

ГЛАС: На који начин се може подстаћи опоравак и од чега он зависи?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Највећи дио наших економских активности односи се на земље ЕУ, па је привредни опоравак условљен расплетом ситуације и тако ће бити све до окончања кризе. До тада опоравак привреде видимо у томе да подстакнемо потрошњу и инвестиције и куповину домаћих производа.

ГЛАС: Влада РС најавила је други пакет помоћи. Да ли је већ познато које мјере ће садржавати тај други пакет?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Подршка Компензационог фонда тренутно је усмјерена на интервентни откуп вишкова меса и пољопривредних производа, исплату превозницима, а најављена је и помоћ туризму и угоститељству. Гарантни програм ће омогућити пласман 238 милиона КМ кредита, а недавно смо одржали састанак са представницима привредника који већ могу да поднесу захтјеве за средства код банака које учествују у програму, те се очекује да ће почетком септембра кренути реализација кредита.

Актуелан је позив за подстицаје за повећање плата, а радићемо на томе да проширимо обухват подршке привредницима и омогућимо директне подстицаје који су ребалансом буџета усмјерени у Компензациони фонд.

 Најугроженији

ГЛАС: Које привредне гране су највише погођене у пандемији?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Поједине привредне гране су биле више погођене, прије свега металска, која је ослоњена на европску ауто-индустрију. Неке друге, попут дрвне индустрије или грађевинарства, биле су мање угрожене, а у индустрији текстила, коже и обуће, које раде у великим производним погонима, видјели смо примјере да су фабрике морале бити затваране. Ипак, највећу штету свакако трпе туризам и путнички транспорт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана