Високу цијену квадрата држи потражња

Анита Јанковић Речевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Вртоглаво поскупљење репроматеријала и неизвјесност натјерали су инвеститоре да успоре станоградњу што би могло да се одрази на тању понуду, а високу цијену некретнина и даље држи задовољавајућа потражња за новим становима.

Да је криза успорила градњу станова у Српској свједоче најновији подаци Републичког завода за статистику према којима је број предвиђених станова за градњу у мају ове године у односу на исти мјесец лани мањи за 26,2 одсто, док је у односу на просјечан број предвиђених станова за градњу у 2021. години мањи  за чак 45,2 одсто.

Директор грађевинског предузећа “Јокић инвест” Иво Јокић истакао је за “Глас Српске” да је обим станоградње смањен искључиво због поскупљења грађевинског материјала.

- Ситуација је тренутно таква да не можемо израчунати тржишну цијену готовог квадрата стана јер се цијене материјала мијењају на дневном нивоу. Понуде које добијамо од добављача репроматеријала буквално важе 24 сата. Због тих проблема отежан нам је излазак на тржиште са становима у изградњи и то је разлог зашто знатан број инвеститора одустаје од планираних пројеката за ову годину - казао је Јокић и додао да ће на домаћем тржишту врло брзо завладати несташица нових станова, што би могло додатно повећати цијене квадрата.

Директор грађевинског предузећа “МБ модул” из Приједора Милан Мамлић каже да ће његова фирма упркос кризи и проблемима који коче грађевински сектор реализовати све планове за ову годину.

- Радове које сада извозимо планирани су прије годину, двије тако да нећемо стати али потпуно су разумљиви разлози колега који успоравају градњу. За нас, инвеститоре најбоље би било да у овим кризним временима станове које градимо не продајемо док не завршимо како би у цијену могли укалкулисати све трошкове, али то је модел који би мало ко могао издржати - казао је Мамлић. Додао је да постоје назнаке да би се ситуација по питању цијена грађевинског материјала могла мало стабилизовати.

-  Арматура је појефтинила за неких десетак одсто и то нам улијева наду, међутим, други материјали у чијој се производњи користи гас и даље држе превисоку цијену, попут термоизолација, бетона, цемента - казао је он.

Да је потражња за становима упркос кризи на задовољавајућем нивоу за “Глас” је потврдио директор бањалучке агенције за некретнине “Ремакс” Драган Милановић.

- И даље нема зграда које се заврше а да станови остану непродати, евентуално они веће квадратуре и лошијег распореда или пословни простор. Сви мањи и бољи станови продају се у раној фази градње - казао је Милановић.

Он за сада не очекује промјене цијене на тржишту некретнина.

- Цијене нових станова у Бањалуци крећу се у распону од 2.600 КМ по квадрату у Ади, до 4.600 КМ у центру града, док су старији нешто јефтинији. И те цијене уназад два мјесеца мирују, за разлику од пола године уназад када су цијене станова на мјесечном нивоу расле између 50 КМ и 100 КМ - рекао је Милановић, који сматра да без обзира на пад станоградње неће доћи до драстичног поскупљења јер су и садашње цијене далеко изнад стандарда грађана.

Клизна скала

Иво Јокић каже да је неопходна могућност ревизије цијена како у јавним тендерима, тако и са купцима станова.

- Тражили смо од републичких власти да реагују тамо гдје могу интервенисати. Увођењем клизне скале ми бисмо могли цијене градње нивелисати на крају сваког мјесеца на основу података Републичког завода за статистику - појаснио је Јокић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана