Више од 400.000 КМ за реализацију програма припреме предшколске дјеце

Агенције
Више од 400.000 КМ за реализацију програма припреме предшколске дјеце

БАЊАЛУКА - Планом програма за дјецу у години пред полазак у школу биће обухваћено 4.279 дјеце у Републици Српској, односно 45 одсто од броја оне која од септембра полазе у први разред, а за његову реализацију биће издвојено 404.611 КМ, изјавила је данас у Бањалуци министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић.

"Програмом су обухваћена дјеца која нису имала могућност да похађају предшколске установе. Ове године смо позвали све локалне заједнице и образоване установе да информишу родитеље о овом програму", рекла је Тривићева новинарима након сједнице Владе Српске, која је усвојила информацију о плану расподјеле средстава за спровођење Програма за дјецу у години пред полазак у школу. 

Она је истакла да је програм добра припрема пред полазак дјеце у школу. 

"Намјера Владе Српске јесте да сваке године буде повећан обухват предшколске дјеце и проширени инфраструктурни капацитети предшколских установа", додала је Тривићева. 

Она је нагласила да би Нацрт измјена и допуна Закона о предшколском васпитању и образовању крајем првог квартала ове године требало да буде у скупштинској процедури и да ће Влада Српске од септембра обезбиједити средства за бесплатно похађање предшколских установа за дјецу која имају потешкоће у развоју и без родитељског старања. 

Тривићева је напоменула да ће у уторак, 25. фебруара, одржати састанак са руководиоцима општине Сребреница, директором Основне школе у овом мјесту, представницима савјета родитеља и Републичког педагошког завода о ситуацији у овој образовној установи. 

"Министарство просвјете и културе Републике Српске апелује да у Сребреници сви поштују права на вјерске, националне и све друге различитости. Нисам информисана о јучерашњем инциденту у овој установи и тражићу информацију да видим о чему је ријеч, али сигурно је да не подржавамо никакав вид дискриминације, јер су дјеца наша највеће богатство", рекла је Тривићева.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана