Веће казне смањиле број удеса

Nezavisne.com
Веће казне смањиле број удеса

Бањалука - Ефекти измјене и допуне Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ, који је ступио на снагу 15. фебруара, већ су видљиви јер је смањен број удеса и број повријеђених.

Како се чини, изгледа да су високе казне освијестиле возаче да буду пажљивији на путевима.

Према ријечима Милије Радовића, директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, која је вршила одређена истраживања од када је на снази нови закон, статистике у РС су знатно боље јер је према прелиминарним резултатима број смртно страдалих лица у прва три мјесеца мањи за 27 одсто. Додао је да је, према прелиминарним резултатима, за прва три мјесеца смртно страдало 19 лица, а прошле године 26.

"Што се тиче наших истраживања, статистике су већ доста оптимистичне у односу на ранији период. Заправо, помак се види већ од августа прошле године када је измјена закона улазила у процедуру, о чему је јавност била доста информисана и то се приликом контрола видјело", рекао је Радовић.

Након ступања на снагу новог закона на узорку од 1.000 возила у Бањалуци извршено је експериментално бројање кориштења безбједносног појаса од стране возача и утврђено је да га је користило 66 одсто возача, док је раније то било 46 одсто.

"Поред тога, вршили смо испитивање поред вртића у Бањалуци и Приједору о томе колико родитељи приликом доласка користе ауто-сједалице и на узорку 320 возила 58 одсто њих имало је ауто-сједиште, док је то раније било 40 одсто. И ту видимо помак", навео је он.

Што се тиче ФБиХ, према подацима Федералне управе полиције, само у фебруару број саобраћајних несрећа смањен је за 134 или 6,97% у односу на исти мјесец 2016. Смањен је број повријеђених у саобраћајним удесима за 28 одсто. Статистике нису тако оптимистичне када је у питању број погинулих у саобраћајним несрећама на путевима у ФБиХ, јер је у фебруару страдало пет особа више него лани у том мјесецу.

Неке од измјена у погледу казни су: за прекорачење брзине од 30 км/х казна је од 400 до 1.000 КМ, за кориштење мобилног телефона током вожње казна је од 100 до 300, за возача или путника без појаса казна је од 100 до 300 КМ и тако даље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана