Ваучери пуне хотеле и ван сезоне

Анита Јанковић Речевић
Ваучери пуне хотеле и ван сезоне

БАЊАЛУКА - Хотелијери и грађани очекују да ће након нових законских измјена туристички ваучери, који су напунили домаћа одмаралишта у вријеме пандемије, што прије заживјети и постати трајна подршка туризму Српске како би смјештајни капацитети били пуни и ван сезоне.

Након што су се ваучери, који су протекле три године реализовани као мјера Компензационог фонда, показали као пун погодак у вријеме пандемије вируса корона, надлежни су одлучили да тај облик подршке уреде законом. Народна скупштина РС усвојила је ове седмице Закон о измјенама и допунама Закона о туризму којим је прописано да се с циљем развоја домаћег туризма у буџету Републике могу планирати средства за субвенционисано коришћење услуга код угоститеља додјелом туристичких ваучера.

- Тиме је обезбијеђен правни основ за додатни подстицај туристичкој привреди и грађанима Српске. Ступањем на снагу наведеног закона стичу се законски услови да средства за ове намјене буду планирана буџетом, као и пројекат туристичких ваучера - појаснили су у ресорном министарству.

Додају да средства за туристичке ваучере у овогодишњем буџету нису планирана, али да постоји могућност да се та мјера планира ребалансом. У министарству су додали да још нису одржани састанци са представницима туристичке привреде о начинима, роковима и другим условима учешћа у пројекту.

Извршни директор за операције и маркетинг у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица” Александар Радошевић за “Глас Српске” каже да би увођење туристичких ваучера као трајне мјере изазвало огромне позитивне ефекте по домаће туристичке раднике.

- У претходне три године смо се увјерили да је добар дио наших грађана, уз могућност коришћења ваучера, почео да бира домаће дестинације умјесто иностраних. У нашим хотелима примијетили смо значајан пораст броја долазака млађе популације, односно брачних парова са малом дјецом који раније нису били наши клијенти. Ваучери су им били мотив да неколико љетних дана проведу у нашој бањи - рекао је Радошевић за “Глас” и додао да је у “Бањи Врућици” лани искоришћено 7.500 туристичких ваучера.

Добробит од ваучера и те­ како су имали и хотелијери у Требињу.

- Туристички ваучери су се показали изузетно значајним за Требиње, јер смо поред Јахорине и “Бање Врућице” били најпосјећенији. Тај пројекат је нашем граду донио 50 одсто више домаћих туриста у односу на раније године, када та могућност није постојала. Љетна сезона, захваљујући управо ваучерима, продужена је и на септембар, а гости су долазили чак у октобру - рекла је вршилац дужности директора Туристичке организације Требиње Мирјана Путица и додала да би била велика ствар да та мјера подршке буде стална и да поново заживи што прије.

Директор туристичке организације “Компас турс” Младен Рачић каже за “Глас” да су посјете остварене захваљујући ваучерима домаће хотелијере, али и агенције одржале у доба пандемије, када је била борба за сваког госта и за сваки продати аранжман.

- Хотелијери су тражили од надлежних да тај пројекат постане редовна пракса као што је у Србији већ годинама јер је то додатни начин да се упосле капацитети хотелијера, угоститеља и других туристичких радника. Свима нама би одговарало да то буде трајна мјера, јер би допринијела повећању броја наших грађана у домаћим одмаралиштима - казао је Рачић.

Да су туристички ваучери најбољи пројекат ресорног министарства још од рата, сматра директор туристичке агенције “Унис турс” Зоран Прерадовић.

- Одлично би било да постану трајна подршка, да Јахорина, наши национални паркови и бање имају госте и ван сезоне - рекао је он.

Два циклуса

Из Министарства трговине и туризма су подсјетили да је пројекат туристичких ваучера до сада реализован у два циклуса, односно од 15. јуна 2020. до 30. јуна 2021. године, те од 1. јула 2022. до 30. октобра исте године.

- Грађанима Српске током два циклуса трајања пројекта издато је укупно 65.857 туристичких ваучера - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана