Варљиво љето напунило амбуланте

Драгана Келеч
Варљиво љето напунило амбуланте

Бањалука - Због веома честих промјена времена, односно температуре ваздуха, амбуланте широм Српске су крцате, а највише се јављају хронични и срчани болесници.

Температурне промјене, које достижу и разлику од 20-ак степени Целзијуса у само неколико дана, тешко подносе старије особе, дјеца и труднице, а најтеже пацијенти који имају проблема са срцем, крвним судовима и циркулацијом.

Љекари савјетују да је најбољи лијек за јачање имунитета уношење свјежег воћа и поврћа.

- Обавезан је боравак на свјежем ваздуху, вјетрење просторија, те појачане хигијенске мјере, као што је често прање руку, али и хигијена просторија - нагласили су у бањалучком Дому здравља.

У амбулантама породичне медицине у Приједору и Добоју истичу да љекарску помоћ највише траже хронични и срчани болесници.

- Овакве временске прилике посебно тешко падају метеоропатама. Ипак, сви становници треба да имају на уму да, ако се стање погорша, посјете свој породичног љекара и да никакве лијекове не узимају на своју руку - истакли су љекари у Добоју.

Када су у питању хронични болесници, љекари савјетују да се придржавају назначене терапије и да се не излажу великим физичким напорима.

Због даљег пораста температуре ваздуха опрез се савјетује свим хроничним болесницима, а нарочито особама са срчаним тегобама. Најизраженије метеоропатске реакције могу бити замарање, нервоза и главобоља. Препоручује се боравак у хладовини и климатизованим просторијама, смањење физичких напора и примјена адекватне заштите од УВ зрачења.

Многи су спас од врућине јуче потражили на базенима, а према најавама метеоролога, сунчано и топло вријеме у Српској задржаће се до четвртка, послије чега поново стиже киша.

Дежурни метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода РС Милица Ђорђевић каже да ће се данас у Српској температуре кретати од 30 до 36 степени Целзијуса.

- Већ у четвртак доћи ће до облачности, са повременом кишом и пљусковима на западу земље - казала је Ђорђевићева. Са кишом, наглашава, долазе и ниже температуре, које ће се кретати од 26 до 30 степени Целзијуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана