Вамед гради медицински блок

Драгана Келеч
Вамед гради медицински блок

Бањалука - Министарство здравља и социјалне заштите РС добило је од Европске инвестиционе банке (ЕИБ) сагласност на избор компаније "Вамед" из Аустрије као најуспјешнијег понуђача за извођење реконструкције и опремање централног медицинског блока Универзитетске болнице Бањалука која би требало да почне у септембру.

Рекао је то јуче в. д. помоћника министра здравља и социјалне заштите у ресору за реализацију пројеката Гордан Јелић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Јелић је казао да ће коначна вриједност уговора бити позната након званичних преговора између ресорног министарства и компаније "Вамед" који су планирани идућег мјесеца.

Према његовим ријечима, ова компанија је дала понуду од 83,9 милиона евра, али то не значи да ће бити та цијена, односно да би могли проћи и јефтиније.

Нагласио је да ће се уговор потписивати "кључ у руке", што значи да ће они радити и реконструкцију и опремање и да неће бити накнадних радова и додатних уговора.

- Очекује се да ће уговор бити потписан крајем августа или почетком септембра, а компанија би могла почети да ради у септембру - казао је Јелић и додао да је планирано да сви радови буду завршени за око 40 мјесеци.

Он је подсјетио да је процес евалуације био детаљан, те да је критеријуме задовољило пет компанија, за које се од јуна 2013. па све до фебруара 2014. године радило на припреми тендерске документације, уз помоћ техничких консултаната из њемачке компаније "Обермајер".

Када је ријеч о промјени назива Клиничког центра Бањалука у Универзитетску болницу, в. д. директора Мирко Станетић је казао да је та промјена искључиво техничке природе, која ни у једном сегменту не мијења статус установе и њених запослених. Он је на конференцији за новинаре објаснио да су према Закону о здравственој заштити, који је усвојен у Народној скупштини РС 2009. години, све болнице у Српској требале да се региструју као болнице првог, другог, трећег и четвртог нивоа, па тако и ова установа.

- Због потребе регистрације у суду потписа овлашћене особе користи се Законом прописан назив Универзитетска болница Бањалука. За све остале потребе користи се назив Универзитетски клинички центар Бањалука и потпуна постојећа организациона структура - истакао је Станетић и поручио свима који су на било који начин узнемирени или доведени у неугодну позицију да улога ове установе у здравственом систему РС, као и свих запослених остаје иста. Управни одбор Уније синдиката радника у здравству РС јуче је саопштио да не прихвата одлуку Владе РС којом се укида КЦ у Бањалуци те тражи да се она одмах стави ван снаге.

Нови објекат

Пројектом је предвиђена санација, адаптација и реорганизација централног медицинског блока, изградња новог сјеверног крила, као и набавка комплетне медицинске и немедицинске опреме.

Нови објекат сјеверног крила, величине 17.000 метара квадратних, биће изграђен на мјесту на коме се сада налази незавршена бетонска конструкција. У овом објекту биће смјештено 12 операционих сала, Централна јединица за стерилизацију, Центар за ургентну медицину и Патологија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана