Уз сузе и зној до елитне јединице

Данијела Стоканић
Уз сузе и зној до елитне јединице

Бањалука - Километарско пјешачење под пуном опремом, скокови у хладну ријеку, савладавање изненадних препрека у било које доба дана или ноћи само је дио теста психофизичке издржљивости који је прошло 37 кадета у жељи да постану дио Специјалне антитерористичке јединице РС.

Ријеч је о кадетима шесте класе који су јуче у присуству министра унутрашњих послова Драгана Лукача потписали уговор за обуку у Полицијској академији за Специјалну антитерористичку јединицу.

Ових 37 будућих специјалаца физичком спремношћу и јаком менталном снагом и вољом издвојило се међу 250 кандидата који су се пријавили на конкурс расписан прошле године. Према њиховим ријечима, за вријеме припрема, а и самих провјера, било је много тешких сати, али стиснули су зубе и одлучили да успију.

Један од њих је и Душан Бубуљ из Бањалуке, којем је, како каже, част и задовољство започети школовање за Специјалну антитерористичку јединицу.

- Вођен сам патриотизмом и жељом за изазовима које овај посао носи и надам се да ћу их успјешно извршавати - рекао је Бубуљ.

У екстремно тешким ситуацијама није се предао ни кадет Милан Голић из Котор Вароша, који је спојио задовољство са корисним.

- С обзиром на то да од малих ногу тренирам, физичка спремност ми није страна и због тога сам се и одлучио да кренем у Полицијску академију - рекао је Голић.

Будућим специјалцима срећу и успјешну обуку пожељели су министар Лукач и начелник Управе МУП-а за полицијску обуку Миле Шикман. Лукач је поручио да Управа за борбу против тероризма при МУП-у Српске сарађује са другим агенцијама с циљем смањења опасности од тероризма у БиХ.

- Настављамо даље са обуком младих, који су потребни у нашој најелитнијој јединици. Екипа коју смо прошле године промовисали приводи крају приправнички стаж и почиње обуку - рекао је Лукач.

Додао је да ће ускоро бити расписан конкурс за 200 кадета за пријем у Полицијску академију. Шикман је казао да кандидати који успјешно заврше прву фазу обуке, која подразумијева теоријску и ситуациону наставу, у другој фази ће имати стручно оспособљавање, односно приправнички стаж.

- Кадети који положе и стручни испит заснивају стални радни однос у МУП-у, распоређују се у Специјалну антитерористичку јединицу и почињу обуку за полицајца специјалисту - казао је Шикман.

Касарна

Говорећи о реконструкцији бивше касарне "Залужани" Драган Лукач је истакао да је 6,5 милиона КМ тренутно довољно да објекти у касарни буду стављени у функцију и на располагање Специјалној јединици, Јединици за подршку и одређеним управама МУП-а, као и Центру за обуку.

- То је важан пројекат који ће допринијети новом квалитету обучавања и опремања наших полицајаца - истакао је Лукач._

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана