Увоз гура домаће поврће у смеће

Анита Јанковић
Увоз гура домаће поврће у смеће

Бањалука - Сезона спремања зимнице је у пуном јеку, али продаја поврћа ни изблиза не иде по плану због чега би веће количине домаћих паприка умјесто у ајвару могле да заврше у смећу.

Ово тврде повртлари широм РС истичући да их муче ниске откупне цијене и преплављеност тржишта увозном робом. Додају да је, осим за паприкама и парадајзом, на тржишту слаба потражња и за домаћим купусом, луком, кромпиром, који се продају у бесцјење или труну на њивама.

Предсједник Удружења пољопривредника "Села Семберија" Саво Бакајлић каже да је тржиште у Бијељини преплављено увозном паприком и парадајзом за зимницу, док домаћи произвођачи не знају шта ће са својим поврћем.  

- Мораћемо бацити најмање 20 одсто поврћа, јер немамо коме продати. Увезене су огромне количине паприке, иако за тим није било потребе, јер је ова година била родна и домаћи произвођачи су могли подмирити тржиште - прича Бакајлић.

Према његовим ријечима повртлари сваки дан на кванташку пијацу у Бијељини довезу пуне тракторе паприка и разног другог поврћа, а увече их враћају кући непродате.

- Чим два-три дана довозимо поврће на пијацу и не продамо га, морамо га бацати или давати у бесцјење ситним накупцима - каже Бакајлић.

Душко Бањац из Лијевча поља, који се повртларском производњом бави 30 година, каже да не памти да је поврће икада било јефтиније. Додаје да цијене кромпира и лука на старту сезоне једва досежу 20 до 30 фенинга по килограму.

- Сав засађени купус смо заорали јер је цијена била смијешна, накупци су нудили између 15 и 20 фенинга. Ништа боље нисмо прошли ни с паприком и парадајзом, који је коштао од 70 фенинга и марке, што је за 50 одсто мање него лани - рекао је Бањац.

Он тврди да повртлари ове године неће извући ни трећи дио од уложеног, те да ће у Лијевчу пољу пропасти много поврћа.

С друге стране, велики откупљивачи тврде да су приморани увозити поједине врсте поврћа јер их нема на тржишту РС.

Директор бањалучке "Витаминке", Жарко Микић каже да љутих и слатких феферона, те црвене роге паприке нема на нашем тржишту, те да их увозе из Србије и Македоније.

- Планирамо прерадити око 3.000 тона поврћа и већ смо око 2.000 откупили, и то највише краставаца и паприке. Још нам треба патлиџана, цвекле и парадајза и надамо се да ћемо потребне количине пронаћи код домаћих произвођача - рекао је Микић.

Он је истакао да је највећи проблем то што многи воћари и повртари нису робни произвођачи организовани у задруге, те да тако разједињени нису у стању гарантовати већу испоруку у сваком тренутку.

- Ми не можемо зависти од тога хоће ли временски услови бити добре или не. Имамо договор о испоруци наших производа са трговачким ланцима које морамо поштовати и зато увозимо поврће којег нема довољно на нашем тржишту - додао је Микић.

Предузеће "Спектар дринк" из Бијељине производи кисели купус, а сировог тврде, на тржишту РС има и превише.

- Купус не увозимо, имамо домаће кооперанте с којима сарађујемо. Ове године ћемо покушати откупити веће количине ако успијемо договорити извоз на инострано тржиште - каже руководилац унутрашњег промета у овом предузећу Небојша Јефтић.

Предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да ће због прекомјерног увоза домаћи пољопривредници ове године претрпјети велику штету.

Корнишони на отпаду

Више од 1.500 тона корнишона, вриједних 1,5 милиона марака, откупљених од домаћих произвођача, завршило је средином августа ове године на депонији због презасићености европског тржишта. Директор "Адриатиц Гроуп" са сједиштем у Бечу Амир Бекић тада је рекао да је био договорен извоз око 8.000 тона краставаца, али је до проблема дошло због великог прилива краставца из Србије, Мађарске, Македоније, БиХ, Црне Горе, Пољске, Украјине и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана