Утврђено да неке здравствене установе крше прописе: ФЗО спровео више од 1.200 контрола

Срна
Утврђено да неке здравствене установе крше прописе: ФЗО спровео више од 1.200 контрола

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске спровео је више од 1.200 контрола ради спречавања евентуалних кршења права осигураних лица, од којих су поједине показале да неке здравствене установе не поступају у складу са прописима и упутствима Фонда.

Контроле, које се спроводе у јавним и приватним установама са којима ФЗО има потписане уговоре, нису "притисак на здравствене установе", како се често наводи, већ механизам заштите права осигураника, наводи се у саопштењу.

Из Фонда истичу да је ријеч о конкретним механизмима захваљујући којима се, између осталог, здравствене установе додатно информишу о процедурама и поступку остваривања права, а све с циљем да се евентуалне злоупотребе права сведу на минимум.

"Фонд континуирано спроводи контроле са намјером да се превентивно дјелује, да се предуприједе кршења права пацијената и да се здравственим установама укаже на уочене неправилности и примједбе осигураника", наглашено је у саопштењу.

Осим редовних, планираних контрола, спроводе се ванредне контроле које Фонд врши по пријавама осигураних лица, послодаваца или када се уоче одређене неправилности у достављеним фактурама и извјештајима о пруженим услугама.

"Наш приоритет је да грађанима Републике Српске обезбјеђујемо што доступнију и квалитетнију здравствену заштиту. Да би то било могуће неопходно је да се контролише и управља свим трошковима, те да се сви у систему понашају одговорно и рационално према средствима осигураника", истиче се у саопштењу.

Тако се, на примјер, у здравственим установама које пружају услуге примарне здравствене заштите контролише наплаћивање партиципације, снабдјевеност амбуланти потребним лијековима, прописивање лијекова и медицинских средстава, заказивање ЦТ и прегледа магнетном резонанцом и друго.

Из Фонда додају да су веома чести и захтјеви послодаваца за контролом оправданости боловања радника, те је и то чест разлог контрола у домовима здравља.

"Разумијемо да то одузима вријеме љекарима и да испаштају пацијенти који чекају на прегледе, али исто тако Фонд је дужан да поступи по захтјевима како послодавца, тако и по другим пријавама које подносе осигураници", наводе из Фонда.

У саопштењу се напомиње да је ФЗО у сарадњи са представницима доктора породичне медицине предузимао у протеклим годинама низ мјера и активности које су имале за циљ не само да унаприједе примарну здравствену заштиту грађана, већ и да, колико је то могуће, олакшају рад тимова породичне медицине.

"На томе ћемо радити и у наредном периоду, ослушкујући потребе и здравствених радника, а посебно када је ријеч о једноставнијем и ефикаснијем информисању здравствених радника о свим прописима и новинама у здравственом осигурању. То би требало да унаприједи и информисаност осигураника о њиховим правима будући да су управо здравствени радници ти са којима осигураници највише комуницирају", наводи се у саопштењу.

Из ФЗО наглашавају да је то уједно и додатна гаранција да осигурана лица остварују сва своја права у пуном обиму, односно да им се пружају потребне здравствене услуге које финансира Фонд у складу са прописима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана