Успјешно студирање младог пијанисте на московском конзерваторијуму

СРНА
Успјешно студирање младог пијанисте на московском конзерваторијуму

НОВИ ГРАД - Млади пијаниста из Новог Града Никола Ђоројевић, који студира на престижном московском конзерваторијуму "Чајковски", успио је да након првог семестра положи свих 12 испита за мјесец дана.

Ђоројевић, који на овом познатом свјетском факултету студира од септембра прошле године, рекао је Срни да је испитни рок трајао од почетка децембра до краја јанура.

"Успио сам да положим свих 12 испита у децембру и зато сам успио да дођем кући на распуст", рекао је Ђоројевић и додао да је путовање до куће комбијем трајало више од 40 часова. Ђоројевић је образовање у средњој музичкој школи почео у Приједору, а четврту годину завршио је у Београду.

Прије одласка на пријемни испит имао је само 20 часова руског језика.

"Сваки почетак је тежак, али прилично брзо сам се прилагодио. Мислим да је студирање на оваквом универзитету част и жеља сваког умјетника", рекао је Ђоројевић.

Он је навео да му руска стипендија покрива трошкове школовања и већим дијелом смјештаја, док остало финансира породица која је подршка Николи од почетка музичког образовања.

"Смјештен сам у дому који је искључиво за студенте Чајковског. Већина соба има клавир, а дом има вјежбаонице што студентима олакшава вјежбање", рекао је Ђоројевић.

Основне студије на овом конзерваторијуму трају пет година. Деветнаестогодишњи Никола Ђоројевић свира клавир од шесте године, наступа од девете, а до сада је учествовао на бројним домаћим и престижним међународним такмичењима и освајао прве награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана