Унија послодаваца Српске: Најнижа плата да буде 673 КМ

ГС
Унија послодаваца Српске: Најнижа плата да буде 673 КМ

БАЊАЛУКА - Најнижа плата у овој години треба да износи 673 КМ, стоји у закључку Извршног одбора Уније послодаваца Републике Српске, који је данас одржао електронску сједницу.

Најнижу плату у овој години треба утврдити тако што се износ од 590 КМ, колико је била најнижа плата за 2022. годину, увећа за проценат увећања просјечне плате у периоду јануар-новембар протекле године, а то је 14 одсто, стоји у закључку донесеном на данашњој сједници овог одбора.

Унија послодаваца Републике Српске позива социјалне партнере да у законом предвиђеној процедури утврде износ најниже плате за ову годину, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи и да с обзиром на дугогодишњи лош приступ социјалних партнера у вођењу дијалога о износу најниже плате у Републици Српској, Извршни одбор још једном наглашава значај доношења Правилника о утврђивању износа најниже плате који ће утврдити методологију израчуна најниже плате, те апелује да Влада Српске приступи изради и усвајању наведеног прописа.

Унија послодаваца констатује да, процедура утврђивања износа најниже плате за текућу годину није испоштована у смислу њеног утврђивања у Економско-социјалном савјету Републике Српске у посљедњем кварталу претходне године и позива Владу Српске да именује своје представнике у овом савјету, како би се могло наставити са радом и испуњавати законима утврђене обавезе.

Извршни одбор Уније послодаваца Републике Српске, сматра непримјереним вођење социјалног дијалога у медијима о економским и социјалним темама за које је заинтересована шира заједница и јавност, истиче се у саопштењу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана