Укупни приходи ЖРС-a у првом тромјесечју већи за четири одсто

Срна
Укупни приходи ЖРС-a у првом тромјесечју већи за четири одсто

ДОБОЈ - Жељезнице Републике Српске (ЖРС) у првом тромјесечју ове године оствариле су укупне приходи у износу од 13.425.821 КМ, што је за четири одсто више у односу на исти период лани, док расходи износе 17.574.464 КМ, што је за један одсто више у односу на исти период 2021.

Из ЖРС-а саопштавају да је повећање прихода остварено из основне ђелатности предузећа.

“Нето губитак за прва три месеца 2022. године мањи је у односу на претходну годину и износи 4.148.643 КМ, док је за исти период у 2021. години износио 4.457.963 КМ”, кажу из ове компаније.

Приходи од превоза робе износе 7.618.668 КМ и већи су за 14 одсто у односу на први квартал 2021. године. У прва три мјесеца 2022. године превезено је укупно 989.838 тона робе, што је за четири одсто више у односу на остварени обим превоза у истом периоду лани.

Остварено је 81.231.888 нетотонских километара, што је за четири одсто више у односу на посматрани период из 2021. године.

Из ЖРС-а наводе да је у путничком саобраћају такође видљиво повећање превоза кроз оперативне показатеље упркос чињеници да је међуентитетски путнички саобраћај и даље у обустави због пандемије вируса корона.

“За три мјесеца 2022. године превезено је 15.995 путника, што је за 22 одсто више у односу на остварени превоз у истом периоду прошле године. Остварено је 802.726 путничких километара, што је за 10 одсто више у односу на прошлу годину”, наводи се у саопштењу.

Приходи од превоза путника остварени су у износу од 51.654 КМ и већи су за 11 одсто у односу на прошлогодишњи резултат у истом периоду.

Из ЖРС-а констатују да настављају са позитивним трендом остварених резултата, што потврђују оперативни показатељи пословања, у прва три мјесеца пословне 2022. године.

Финансијски добитак ЖРС-а без камата, пореза и амортизације - ЕБИТДА остварен је у износу од 194.103 КМ и знатно је виши у односу на исти период претходне године, што указује на побољшање перформанси профитабилности из основне делатности.

Из ЖРС-а наводе да су приходи из основне делатности повећани, док су оперативни расходи смањени, што је остварено уз значајно смањен број извршилаца.

ЖРС је упркос потешкоћама са којима се суочава и падом привредне активности, сачувао ликвидност и солвентност предузећа, нема заосталих дуговања, редовно се измирују све обавезе према запосленима, фондовима, држави, коминтентима и пословним партнерима, те одговорно спроводи и извршава своје планове пословања.

Из ове компаније наводе да је по питању смањења броја запослених ЖРС током 2021. године испунио зацртани циљ од 2.098 запослених, који је дефинисан међународним уговором о реструктурисању.

ЖРС тренутно има 1.974 запослена радника, што је за 124 мање у односу на дефинисан број уговором о реструктурисању, те 185 радника мање у односу на број запослених у истом периоду прошле године.

“Ниједан радник Жељезница Републике Српске у претходном периоду није отпуштен, а Жељезнице Републике Српске настоје да стварајући услове за наставак раста позитивног тренда развоја предузећа, створе и амбијент у коме ће запослени бити задовољни и одговорно извршавати своје радне задатке”, истиче се у саопштењу.

У завршној фази су и активности по расписаном јавном огласу за пријем радника на извршне послове у ЖРС, одобреном од Владе Републике Српске и Свјетске банке почетком ове године, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана