Укидају и скраћују емисије: БХРТ и ФТВ у кризи

Агенције
Укидају и скраћују емисије: БХРТ и ФТВ у кризи

САРАЈЕВО - Усљед кризе јавних сервиса Радиотелевизија Босне и Херцеговине (БХРТ) данас укида 15 емисија из свог програма, а неке емисије ће бити скраћене.

На листи 15 емисија које се укидају су "Један", "Одбројавање", "Путеви здравља", "Нова авантура", домаћи документарни програм, "Пропух", "Тхинкинг Боx", "Арт Депо", "Моја земља", "ДВС - Филмски фестивал у Кану", "Идентитети", "Глобал", "Коначно петак са Мајом Миралем", "Инбоx", "Тренд", док ће емисија "Јутро за све" трајати два умјесто три сата.

Федерална телевизија је упутила нови позив БХРТ-у, у којем од њих траже законско поступање и Послодавни одбор ФТВ-а је понудио рјешење за које тврде да ће спасити оба јавна емитера.

"С тим у вези бисмо, претходито потписивању уговора, успоставили банковни рачун с трајним налогом, гдје би по аутоматизму БХРТ-у од стране Електропривреде БиХ и даље Радио-телевизије Федерације БиХ стизао припадајући проценат РТВ таксе како га је закон дефинисао, док би након потписа уговора Радио-телевизија Федерације БиХ промптно уплаћивала износе за редовне мјесечне техничке услуге БХРТ-у, уз додатни износ мјесечне рате по основу насталог дуга за техничке услуге у протеклих пет мјесеци од када је наплата РТВ таксе прекинута", навели су.

Истакли су како би редовност уплата из три описана основа свакомјесечно на рачуну БХРТ донијела 1,8 милиона КМ.

"Посљедњи немили догађај с гашењем сигнала Радио-телевизије Федерације БиХ од стране БХРТ-а показали су колико се штете може нанијети једностраним радњама и вјерујемо да је Управа БХРТ-а извукла поуку да је све односе могуће ријешити једино кроз сарадњу, уважавање и повјерење, али само темељем постојећих законских прописа који су, када је у питању расподјела РТВ таксе, потпуно прецизни. Чекамо ваш писани одговор и позив на заједнички састанак најкасније идуће седмице да би финализирали горе описане детаље и спасили наше куће и раднике потписивањем уговора у складу са законом, члан 18. Закона о јавном систему БиХ и члан 57. Закона о Радио-телевизији Федерације Босне и Херцеговине", истакли су из ФТВ-а, преноси "Аваз".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана