УКЦ постаје мјесто врхунског лијечења

Данијела Стоканић
УКЦ постаје мјесто врхунског лијечења

Бањалука - Генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Мирко Станетић каже да су у сталном контакту са менаџерима познатих свјетских болница јер не смије бити направљена грешка током реорганизације највеће здравствене установе у РС кроз коју годишње прођу двије РС.

Он је истакао да је већ обављено много корјенитих промјена и да је разумљиво да нису увијек ишле глатко и без варница.

- Не вриједи направити објекте и набавити најновију опрему ако нисте добро организовали и едуковали запослене. Ми радимо на увезивању сада раздвојених немедицинских служби и медицинских организационих јединица по сродности обољења која лијече, повећавамо ефикасност запослених и квалитет услуга које пружамо. Тренутно је однос особља које директно ради са пацијентима и другог особља 82 напрема 18 одсто и вјерујем да ћемо ускоро тај однос промијенити на 90 напрема 10 - каже Станетић и додаје да су промјене видљиве у финансијском смислу јер је укупан бруто резултат пословања већи за осам одсто у односу на исти период претходне године, те визуелном с обзиром на то да на Паприковцу ничу објекти, али и у перцепцији грађана о УКЦ-у.

Највећа здравствена установа у Српској, према његовим ријечима, у реконструкцији је скоро 50 година.

- Сан да се коначно сви смјестимо под један кров, да одвојимо хоспитализоване од амбулантних пацијената, смањимо нервозу, тензије и незадовољство људи који су болесни и пружимо им оно што најбоље знамо и врхунску медицинску услугу, подршку и разумијевање, се остварује - каже Станетић.

У септембру 2009. положен је камен темељац за јужно крило централног медицинског блока и тада је изграђен Центар за радиотерапију. У склопу пројекта модернизације болница, који су радили ресорно министарство и Влада са корејском банком, изграђен је и опремљен најмодернијом медицинском опремом поликлинички дио у јужном крилу, а вриједност пројекта је била око 25 милиона долара. Централни дио, односно хол који повезује све дијелове јужног крила, други је дио пројекта чији је носилац био УКЦ РС, а његова вриједност била је око 12 милиона КМ.

У септембру 2014. Влада РС и Европска банка потписале су уговор вриједан више од 80 милиона евра о реконструкцији централног медицинског блока и сјеверног крила.

- Сјеверно крило од 17.000 квадрата у подруму ће имати централну стерилизацију, дијелове патологије, центар ургентне медицине са двије операционе сале и улазом за санитет, десет операционих сала, а изнад тога интензивну његу са 44 кревета. Захваљујући подршци Владе новац за реконструкцију и изградњу се не издваја из редовног пословања УКЦ РС - објаснио је Станетић наводећи да је један од приоритета стављање у функцију 3.200 квадрата простора у јужном крилу, за шта се очекује да ће до краја године бити завршена финансијска конструкција.

За то вријеме реконструкција централног медицинског блока и изградња сјеверног крила теку планираном динамиком.

- Доњи спратови централног медицинског блока су у потпуности завршени и у току је опремање болесничких соба, док је сјеверно крило стављено под кров. Баш у тренутку када разговарамо у току је испорука болесничких кревета за централни медицински блок. За који дан, након завршетка инсталирања нове и савремене опреме, клинике и службе са четвртог, петог и шестог спрата ће се преселити у завршене етаже и приступиће се реконструкцији преосталих спратова - истиче Станетић и додаје да ће централни медицински блок имати седам спратова за смјештај пацијената, а да је планирано да реконструкција тог дијела и изградња сјеверног крила буде завршена до средине 2018. године.

Да би реконструкција УКЦ РС била комплетирана, неопходно је реконструисати и техничко-економски блок у којем се, између осталог, налази и котловница у којој су неки котлови још из 1978. године. Приоритет је такође и паркинг.

- Без обзира на реконструкцију и изградњу УКЦ РС, уколико не буде изграђен паркинг, функционисање цијелог система може бити доведено у питање. Такође, реконструкција и изградња УКЦ-а без рјешавања статуса Психијатрије не може бити комплетирана. Не можемо ми, који се боримо против стигматизације психијатријских пацијената, да не обезбиједимо исте услове за њих као и за друге пацијенте. Они морају имати једнак приступ свим дијагностичким и терапијским услугама које пружамо другим пацијентима - каже Станетић.

Менаџмент УКЦ-а ради и на реализацији плана за реконструкцију објекта Матернитеа и Инфективног и то питање је већ делегирано Влади РС. Тек када буде стављена тачка на све те радове, за које је рок половина 2018. године, УКЦ ће бити заокружена цјелина.

Породилиште

Пројекат реконструкције и опремања Породилишта почео је у јулу ове године уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите и Фонда здравственог осигурања РС.

- Он не подразумијева само физичку реконструкцију, већ и цијели низ промјена у цијелом систему. Успоставили смо и сарадњу са Удружењем ДРИП - "Дјеца, родитељи и породиље" у намјери да будућим мајкама разбијемо страх и заблуде о порођају, условима у клиници и односу особља према њима. У склопу реконструкције Породилишта набавили смо осам нових столова, лампе и постељину за порођајне кревете, ЦТГ апарате, феталне мониторе и ултразвучни апарат, два савремена операциона стола и лампе, транспортна колица, аспираторе и савремена колица за лијекове у сваком порођајном боксу - каже Мирко Станетић.

Уз максималну приватност породиља током прегледа и порођаја и могућност да особа од повјерења присуствује порођају, почело је и опремање сале у којој породиље, које још нису у фази активног порођаја, могу да се крећу, раде пилатес и друге вјежбе које им омогућавају лакши, краћи и безболнији порођај.

Награде

УКЦ РС су недавно са УКЦ Тузла грађани изабрали за најбољу болницу у БиХ. Љекар УКЦ РС др Александар Гузијан је са др Аленом Хумачкићем из мостарске болнице изабран за најбољег љекара у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана