Удобан и тачан воз вратио магију на пругу

Драгана Орловић
Удобан и тачан воз вратио магију на пругу

Бањалука, Добој - Није каснио ни минут, већ се тачно у 5.28 часова зачуо писак сирене "талго" воза који је јуче први пут из Бањалуке кренуо у Сарајево, исписујући нове странице историје и на домаће пруге вратио јединствени доживљај путовања.

Модерни "талго" "БХ воз" од 1. августа први пут послије рата повезао је два највећа града у БиХ. Велика су очекивања од линије која ће пролазити кроз Добој, али и друге која ће повезати Бањалуку и Тузлу. Клима, интернет, ТВ и удобни вагони новост су на нашим пругама, а у комфор смо се и сами увјерили већ на првом кораку у возу.

Са бањалучке Жељезничке станице кренуо је лагано, док су поспани младићи и дјевојке, међу којима и екипа "Гласа Српске", окретали плаве карте, тражећи на њима утиснуте бројеве сједишта. Кад их је опазио тако збуњене, за тили час се крај њих створио кондуктер Срећко Игњатовић, објаснивши им гдје треба да сједну. Његовом будном оку ништа није промицало, јер је 39 година у том послу.

- Новинари, имате ли ви карте? Ако немате, ништа од путовања, жао ми је - питао нас је смјешкајући се, али и са дозом озбиљности.

Када је обишао путнике, увјеривши се да нема оних који су се "прошверцовали" у купее, придружио нам се у бифеу, који је као и цијели воз савремено опремљен.

- Први воз у Сарајево је дошао давне 1978. године, а до 1984. имали смо већ "Олимпик". То су били прави возови, као и овај. Додуше, у тим су биле и хостесе, које су путницима дијелиле ланч пакете. Овај сада воз је оличење комфора и све што видите дневна је варијанта, а имамо и ноћну, у којој су вагони још удобнији.

То потврђује и његов колега Ново Саламић. Иако су из различитих предузећа, јер је Саламић кондуктер у "Жељезницама РС", а Игњатовић из жељезничког предузећа ФБиХ, одишу истим, препознатљивим духом. Не скривају дугогодишњу љубав према шинама.

- Некада су, дјецо, возом путовали милиони људи. То је био доживљај. Такво вријеме могло би се вратити једино када би можда сви возови били као овај - једногласни су, док се са сјетом присјећају старих времена.

Исто мисли и конобар у бифеу воза Нисмет Шеховић, док са осмијехом путницима прави кафе, како каже, "праве правцате италијанске".

- Нема путовања без воза - додаје Шеховић.

Свима им наду у свјетлију будућност и развој жељезничког саобраћаја враћају задовољни путници, који не крију одушевљење климатизованим "талго" вагонима са интернетом и телевизорима. Емра Јусубашић стигла је из Данске у посјету момку у Градишку и први пут, каже, путују возом.

- Много пута до сада жељела сам се овако возити и увијек би нам се то путовање некако измакло. Драго ми је што смо напосљетку баш у овом возу. Удобан је, имамо интернет и поглед који обара с ногу - прича усхићено Емра.

У возу смо затекли и двојицу младића из Брисела. Ови млади Белгијанци обожавају путовања и сваке године, кажу, имају детаљан план које земље морају посјетити. Овог љета одлучили су обићи Балкан. Били су у Италији и Словенији, а потом у Загребу и Бањалуци, па ће возом до Сарајева. Желе видјети сарајевску Башчаршију, одакле се планирају упутити у Вишеград, а потом у Мостар и Требиње.

- Вољели бисмо када бисмо могли до свих тих мјеста возом као што је овај. То је право путовање, које има јединствене чари - рекао је Џереми Хелемонс.

"Шта нам препоручујете да видимо", упитао је његов пријатељ Марк Ремихе. Кажу да је права штета што жељезнички саобраћај није увезан до свих туристичких мјеста у БиХ, јер су успомене из возова, тврде, најљепше.

Причајући са њима нисмо ни примијетили да смо прошли станице Јошавка, Укрина и Станари и да смо тачно у три минута иза седам часова стигли у Добој. Од нових пријатеља из воза ту смо се опростили, а они су наставили своје путешествије до Сарајева. Са нама је на добојској станици изашло пар путника, а ушло 15-ак нових, углавном младих. Све их је на вратима поново дочекао кондуктер Срећко, шеретски нам намигнувши у знак поздрава. Поново је одјекнула сирена и заплесале шине, а воз захуктао у правцу Сарајева.

Чвоке

Кондуктерски посао је специфичан, јер су сваког дана богатији за нова познанства и путовања. Срећко Игњатовић каже да памти многе путнике.

- Хиљаде ђака и студената сам упознао. Много њих су сада важни и успјешни људи. Памтим и многе Роме који су као дјечица скакали по возу, па бих им успут опалио чвоку и викнуо "чија су ово дјеца". Сада они са својом дјецом путују и кад ме виде кажу: "Е, овај чико пали чвоке, будите мирни" - прича Игњатовић.

Попусти за дјецу, новинаре и пензионере

Карта на линији Бањалука - Сарајево у једном правцу, уз резервацију, кошта 26 КМ, а повратна 41. На релацији Бањалука - Добој 12,40 КМ у једном правцу, те 18 КМ повратна. Студенти, новинари, пензионери и путници старији од 60 година могу остварити попуст од 30 одсто, за дјецу од четири до 12 година карте су у пола цијене, а за малишане до четири године вожња је бесплатна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана