У уторак нерадни дан у Српској ИСПРАВЉЕНО

ГС
У уторак нерадни дан у Српској ИСПРАВЉЕНО

БАЊАЛУКА - Празник и нерадни дан у Републици Српској је уторак, 21. новембар, када се обиљежава Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Овај дан је, у складу са Законом о празницима Републике Српске, републички празник, саопштено је из Министарства управе и локалне самоуправе.

Тог дана неће радити републички и органи јединице локалне самоуправе и организације, предузећа, установе и остале организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

Законом је прописано да ће начелник општине, односно градоначелник, одредити која су предузећа, установе и друге организације са подручја јединице локалне самоуправе обавезни да раде и у којем обиму, ради задовољења неопходних потреба грађана.

У уторак се навршило 28 година када је у америчкој бази “Рајт Петерсон” у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

НАПОМЕНА

 У првобитној верзији текста, агенција Срна је навелаУ уторак, 21. новембра, навршава се 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак. Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса”, што је анализом Раскринкавања оцијењено као манипулисање чињеницама.

БиХ (тада Република Босна и Херцеговина) је од 1992. године независна и суверена држава, док је Дејтонским мировним споразумом из 1995. године, дакле, “наставила своје правно постојање” као “држава”, што оповргава нетачне тврдње да се ради о “државној заједници” која је “настала” или је “створена” у Дејтону – наведено је у анализи.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана