У Угљевику снимани кадрови за документарни филм о руским војницима

Срна
У Угљевику снимани кадрови за документарни филм о руским војницима

Угљевик - Екипа руске националне телевизије данас је у Угљевику снимала кадрове за документарни филм о руским војницима који су од 1996. до 1999. године боравили у Републици Српској у саставу СФОР-а, а потом су из ове подмајевичке општине отишли на аеродром “Слатина” у Приштину.

Руски новинар Петар Љубимов рекао је да се овај документарни филм бави детаљима руског батаљона који је прије 20 година из БиХ отишао на Косово. “У филму желимо да прикажемо како су припадници руског батаљона одговорили на задатке да се из Угљевика пребаце на Косово, на аеродром жСлатинаж гдје су били у директном контакту са НАТО војницима. Колико је задатак био тежак говори и чињеница да је само један испаљени метак могао да доведе до трећег свјетског рата”, навео је Љубимов.

Љубимов је истакао да је Република Српска прекрасна земља у којој живи диван народ, те је изразио наду да ће поново посјетити ове предјеле.

Сарадник и саговорник делегацији руске националне телевизије био је координатор за односе са јавношћу општине Угљевик Младен Василић, који је објаснио да су новинари снимали мјесто гдје је био смјештен руски батаљон, одмах поред Рудника и термоелектране Угљевик, као и Храм Светог Александра Невског, који су подигли руски војници и официри из састава СФОР-а, а указом Руске православне цркве предат је Епархији зворничко-тузланској.

Василић је додао да је снимљен и мотел у Вукосавцима код Лопара гдје се налазио главни штаб руског батаљона.

“Занимљиво је било и снимање у Брусници код Лопара гдје су руски војници имали свој пункт, а војник Павел Васиљев, који је био припадник руског батаљона, посјетио је породицу Симикић и евоцирао успомене из тог доба”, додао је Василић.

Продуцент руске националне телевизије Владо Радојичић из Београда рекао је да филм прати пут руског батаљона од Угљевика до Приштинем.

“Настављамо снимати њихово кретање кроз Србију, и на крају на Косову”, рекао је Радојичић, који је захвалио Новинској агенцији Републике Српске - Срни и домаћину Василићу за сарадњу и подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана