У Српску из Федерације БиХ доселило 4.500 људи

Маријана Миљић
У Српску из Федерације БиХ доселило 4.500 људи

БAЊAЛУКA - У Републику Српску лани се доселило 12.044 људи, што представља повећање досељених за око 11,3 одсто у односу на 2009. годину, а највише становника, око 4,5 хиљада, доселило се из Федерације БиХ.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић рекла је да је у прошлој години Српска имала позитиван миграциони салдо, јер је пријављено 1.229 пребивалишта више него што их је одјављено.

Она је навела да је у прошлој години било највише међуентитетских миграција и то 8.134, затим 6.887 међуопштинских, те 951 између РС и Брчког.

Према подацима Завода за статистику РС лани се 619 лица из Брчког доселило у Српску.

- Са територије РС у 2010. години одселило се 3.596 становника у ФБиХ, док су се у Брчко настаниле 332 особе из РС - казали су у Заводу за статистику и додали да је највећи број миграната имао између 18 и 37 година.

Према подацима Aгенције за статистику БиХ, у ФБиХ и Брчком лани је било више одсељеног него досељеног становништва, а из ФБиХ одселило се 23.824 лица.

У Aгенцији за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA) кажу да су се становници Српске лани највише досељавали у Бањалуку, гдје је више од седам хиљада особа пријавило мјесто свог пребивалишта, слиједи Бијељина са око 5.000 и Приједор са 4.000 досељених становника.

- Становници Српске у 2010. години мјесто пребивалишта најчешће су одјављивали из Бањалуке, коју су напустиле 462 особе, док се око 400 особа иселило из Зворника и Добоја - казали су у IDDEEA.

Демограф Стефо Пашалић рекао је да се на основу података о унутрашњим миграцијама примијети да Српска има позитиван миграциони биланс у односу на ФБиХ и Брчко.

- Процес досељавања становника у РС из мањих у веће средине је присутан већ дуже вријеме и он ће се наставити и у будућности - рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, становништво се досељава у веће градове углавном због бољих услова живота.

Одласци

Према подацима IDDEEA, када је у питању пријављивање пребивалишта становника Српске у друге државе лани је око 300 држављана РС своје мјесто пребивалишта пријавило у Србији.

- Затим слиједи Њемачка, гдје се око 240 становника Српске пријавило, док се око њих 200 пријавило у Aустрију и Хрватску - казали су у IDDEEA.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана