У Српској потврђена три случаја великог кашља

Срна
У Српској потврђена три случаја великог кашља

Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су три лабораторијски потврђена случаја великог кашља (пертусиса), речено је Срни у овом институту.

Институт је, од појаве првих случајева оболијевања у сусједним земљама, свим здравственим установама у Републици Српској послао препоруке за поступање.

За примарну превенцију постоје ефикасне комбиноване вакцине, петовалентна и четверовалентна, које садрже компоненту против пертусиса (DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV) и које се дјеци дају у оквиру обавезног календара имунизације у Српској.

Сваком лицу које није вакцинисано, или је непотпуно вакцинисано према календару имунизације, у складу са узрастом треба надокнадити вакцину.

Пертусис или велики кашаљ представља веома заразну болест, од које најчешће оболијевају мала дјеца.

Болест узрокује бактерија (Bordetella pertussis), која се након уласка у респираторни систем домаћина размножава и ствара токсине, због чега настаје оштећење респираторне слузнице.

Пертусис се преноси капљичним путем.

Трајање инкубације је девет до десет дана (распон од шест до 21 дан), а особа је најзаразнија на почетку болести, приликом јављања симптома респираторне инфекције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана