У случају нестанка дјетета не чекати 24 сата за пријаву

Srna
Foto: Srna

БИЈЕЉИНА - Припадници Полицијске управе Бијељина данас су током предавања представницима Савјета родитеља и запосленима у Основној школи "Дворови" нагласили да родитељи не треба да чекају 24 сата како би пријавили евентуални нестанак дјетета.

Током предавања у оквиру кампање "Провјерите - размислите - пријавите" полицијски службеници указали су на све што је потребно да се уради, те које су битне процедуре у случају нестанка дјетета.

Помоћник командира Полицијске станице два Полицијске управе Бијељина Срећко Панић рекао је да предавања организују Министарство унутрашњих послова Републике Српске и Центар за несталу дјецу.

Он је додао да су предавања организована у 16 земаља на 14 језика и да предавачи покушавају да подуче родитеље шта да ураде у случају да њихово дијете нестане.

"Предавање смо подијелили по сегметима, да ли је ријеч о малој дјеци, дјеци прешколског узраста или о тинејџерима. Кораци у њиховом поступању треба да иду редом, баш као што то назив предавања и каже, да провјере, размисле и пријаве нестанак", рекао је Панић.

Он је додао да родитељи треба најприје да размисле и провјере на карактеристичним мјестима гдје би дијете могло да се налази, затим, након провјере, добро да размисле на основу чега је дијете нестало, да ли је ријеч о отмици или је само отишло од куће, или је ријеч о нечему трећем.

"Важно је да родитеље подучимо како би знали да не мора да прође 24 сата од нестанка дјетета, него то одмах може да се ради пријавом у најближу полицијску станицу, путем телефона 122", навео је Панић.

Кампању "Провјерите - размислите - пријавите", од 20. до 31. маја, спроводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Међународном организацијом "Амбер алерт Европа". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана