У сјеменском кромпиру из Холандије откривени штетни организми

Срна
У сјеменском кромпиру из Холандије откривени штетни организми

БАЊАЛУКА - Републичка фитосанитарна инспекција забранила је увоз 6.250 килограма сјеменског кромпира поријеклом из Холандије због присуства карантински штетног организма, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

Узорковање је обављено приликом прегледа пошиљке и на основу извјештаја о испитивању утврђено је присуство штетног организма мелоидогине (Meloidgybe xhtwoodi), те је забрањен увоз спорне пошиљке и наређен поврат пошиљаоцу.

С обзиром на почетак сјетвене сезоне, инспектори су истакли да посебну пажњу приликом контрола у спољнотрговинском промету усмјеравају на контролу квалитета сјемена пољопривредног биља, садног материјала, ђубрива и другог пољопривредног репроматеријала, што је основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса.

-Имајући у виду мјере које Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске предузима ради подстицања пољопривредне производње и обезбјеђивања подршке домаћим произвођачима, циљ рада фитосанитарне инспекције је да обезбиједи снажну подршку домаћој пољопривредној производњи - нагласили су из Инспектората.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана