УКЦ Републике Српске: У рад пуштена најсавременија ангио-сала у региону

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - У Заводу за клиничку радиологију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске данас је у рад пуштена нова, технолошки најсавременија ангио-сала каква се може наћи само у најмодернијим европским и свјетским центрима и која ће представљати огроман искорак на пољу васкуларне интервентне радиологије.

Пуштању у рад ангио-сале присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Нова ангио-сала омогућава визуелизацију крвних судова у двије и три димензије, као и фузију слика са ЦТ прегледа, тако да интервентни радиолози на изузетно прецизан начин могу да дијагностикују и третирају бројне патолошке васкуларне процесе.

Нови уређај, такође, омогућава и функционалне анализе протока крви кроз крвне судове.

Из УКЦ-а истичу да се пуштањем у рад ове сале омогућава још квалитетније извођење бројних васкуларних интервентних радиолошких процедура које се увелико раде у овој здравственој установи, уз знатно смањење дозе јонизујућег зрачења како за пацијенте, тако и за медицинско особље.

Нова ангио-сала ствара технолошке претпоставке за даљи развој интервентне радиологије укључујући терапију интракранијалних и аортних анеуризми, те терапију можданог удара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана