У Пријепољу обиљежена 31. годишњица злочина у Штрпцима: Питање правде нема позитиван ток

Анадолија
Foto: Анадолија

ПРИЈЕПОЉЕ - Пријемом за породице жртава, полагањем цвећа и одавањем почасти у Пријепољу, у југозападној Србији, обиљежена је 31. годишњица од злочина у Штрпцима.

Ове активности организовала је Општина Пријепоље у знак сјећања на убијене житеље, а 31 годину од злочина у ком је убијено 20 цивила несрпске националности “Академијом сећања” и мимоходом шутње обележило је у Пријепољу и Бошњачко национално вијеће (БНВ).

Након проучене дове и полагања цвијећа на спомен-обиљежје, замјеник предсједника Општине Пријепоље Елвин Бањица казао је да је ово тужан дан када се сви сјећају отетих Бошњака на станици Штрпци. Казао је да се сваке године окупљају како би изразили пијетет душама убијених и послали поруку да нису заборављени и да њихова жртва одлеже полимском долином као вјечно сјећање и упозорење на вријеме када су људи убијани због другог имена, вјере и нације.

“Питање правде у овој причи о злочину нема позитиван ток. Органи који су задужени за правду преко три деценије нису у стању да поступак спроведу на професионалан начин и донесу пресуду. Због тога, изнова поручујемо да ћемо бити уз породице жртава док се барем релативна правда у овом поступку не задовољи. Очито је да на овом свету постоји само неправда и релативна правда. Они који верују у Бога, знају да апсолутна правда постоји само код њега, на другом праведнијем свету, где ћемо срести душе ових мученика који су убијени на правди Бога. Штрпци нас пеку, боле и никако да зацеле. Со на рану сипају они који ћуте и који ћутњом негирају истину о овом злочину и они који 31 годину убијају правду као што су злочинци тог 27. фебруара 1993. године убијали невине Бошњаке који су се задесили тога дана у возу смрти”, казао је, између осталог, Бањица.

Тадашњи припадници Војске Републике Српске и паравојне јединице “Осветници” су на железничкој станици Штрпци 27. фебруара 1993. године зауставили воз број 671 који је саобраћао на релацији Београд - Бар и отели 20 путника несрпске националности. Отете путнике одвели су у школу у мјесту Прелово, где су их најпре опљачкали, а затим шамарали, шутирали ногама, ударали кундацима пушака... Потом су их без одјеће и босе одвели до напуштене куће близу обале реке Дрине, гдје су их убили, а њихова тијела бацили у реку.

Припадници ВРС-а су 27. фебруара 1993. године отели и убили 19 држављана СР Југославије и једно НН лице. Од држављана СРЈ, њих 18 су били Бошњаци, а један је био Хрват, сви су живјели у Србији и Црној Гори - у Београду, Пријепољу, Бијелом Пољу и Подгорици.

Најстарија жртва имала је 59, а најмлађа 16 година. До сада су пронађени посмртни остаци само четири жртве. 

За злочин у Штрпцима пред судовима у региону правноснажно је осуђено десет особа. Апелациони суд у Београду је 30. новембра 2023. године донио решење којим је укинуо првостепену пресуду за злочин у Штрпцима и предмет вратио на поновно поступање. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана