У појединим болницама у Српској драстично повећана потрошња гаса: За дан потроше мјесечну залиху кисеоника

Милијана Латиновић
У појединим болницама у Српској драстично повећана потрошња гаса: За дан потроше мјесечну залиху кисеоника

БАЊАЛУКА - У борби за сваки дах заражених вирусом корона болнице широм Републике Српске свакодневно потроше тоне кисеоника, а колико је ситуација алармантна показују подаци да поједине здравствене установе сада дневно троше количине тога гаса које су им биле потребне на мјесечном нивоу прије епидемије.

Од појаве првог зараженог вирусом корона у Српској 5. марта, стотинама грађана била је неопходна терапија кисеоником како би њихова плућа наставила да функционишу нормално, али су неки, нажалост, упркос ванљудским напорима медицинских радника, изгубили битку.

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС истичу за “Глас Српске” да је просјечна укупна потрошња кисеоника на дневном нивоу прије епидемије била око тоне течног кисеоника.

- У вријеме епидемије, потрошња кисеоника повећана је и до 50 одсто, зависно од броја пацијената који захтијевају кисеоничку подршку - навели су у УКЦ-у и додали да у већини медицинских организација у овој здравственој установи постоји централни развод гдје је кисеоник доступан преко утичница.

Директор зворничке Болнице Иван Поповић каже да потрошња кисеоника у здравственим установама можда најбоље осликава ситуацију.

- У јулу смо потрошили кисеоника колико за цијелу прошлу годину. Два пута дневно нам испоручују кисеоник - истакао је Поповић.

Свакодневно шлепер гаса који живот значи стиже и у бијељинску Болницу “Свети врачеви”.

- Потрошња кисеоника је огромна. Израчунали смо да се за један дан искористи онолико колико болница у нормалним условима потроши за мјесец дана - истакли су у тој здравственој установи. 

Слично стање је и у Универзитетској болници Фоча, гдје кажу да имају централни развод кисеоника, тако да су до појаве епидемије четири пута годишње набављали по десетак тона течног кисеоника и то им је било довољно. Појавом вируса корона ситуација се погоршала а пацијенте позитивне на “ковид 19” смјештају у одвојене просторије у којима нема централног развода кисеоника па су принуђени тај гас набављати у боцама.

- До појаве епидемије трошили смо око шест боца мјесечно, а сада набављамо и трошимо 24 боце седмично са тенденцијом повећања - истакли су у фочанској болници. 

Најновији подаци Института за јавно здравство РС показују да би борба са вирусом корона могла потрајати, јер је “ковид 19” у петак потврђен код још 125 становника Српске од 546 тестираних. Пријављен је и један смртни случај, а ријеч је о жени старије животне доби из Бањалуке, чиме се број укупно преминулих повећао на 152.

Према мјесту пребивалишта 20 новозаражених је из Бијељине, 16 из Бањалуке, 12 из Требиња, десет из Модриче, по седам из Прњавора и Фоче, по четири особе су из Зворника и Мркоњић Града, по три из Дервенте, Добоја, Козарске Дубице, Котор Вароша, Приједора и Српца, по двије особе из Братунца, Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, Кнежева, Лакташа, Лопара, Пала, Хан Пијеска и Шековића и по једна особа из Билеће, Градишке, Милића, Новог Горажда, Петрова, Сокоца, Сребренице, Теслића и Угљевика.

- Укупан број хоспитализованих у Српској је 253, од чега 52 УКЦ-у, а 201 у осталим болницама - навели су у Институту.

Вршилац дужности директора Института Бранислав Зељковић рекао је да је највећи проблем окупљање и дружење, без придржавања мјера.

- Апелујемо на појединце да схвате озбиљност ситуације и да поштују мјере превенције - рекао је Зељковић нагласивши да здравствени систем може да опстане само одговорним понашањем.

Шеранић

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић истакао је да се број лица прикључених на респираторе у болницама креће од десет до 11, док остали пацијенти који су хоспитализовани углавном имају обострану упалу плућа и примају редовну терапију која им помаже.

- Пратимо број лица који су у болницама, као и дужину опоравка пацијента. То нам служи да видимо на који начин локални штабови могу да донесу и рестриктивније мјере од оних који су тренутно на снази - истакао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана