У плану градња аутопута Бањалука - Нови Град

М. Ч.
У плану градња аутопута Бањалука - Нови Град

Бањалука - Представници предузећа “Аутопутеви РС” и Групе за међународну економску и техничку сарадњу кинеске провинције Шандонг потписали су јуче меморандум о разумијевању који се односи на сарадњу при изради студијске и пројектне документације и изградњу аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град, односно прве дионице од Бањалуке до Приједора.

Меморандум су потписали директор “Аутопутева РС” Душан Топић и замјеник генералног директора Групе за међународну економску и техничку сарадњу кинеске провинције Шандонг за Европу Лиу Зиченг. Топић је истакао да ће са кинеском компанијом радити на изради студијске документације за изградњу аутопута, али и за градњу жељезничке пруге на тој дионици.

- Ова компанија промовише повољне кинеске кредите, а циљ нам је да резервишемо што више новца из њиховог буџета за реализацију пројеката - рекао је Топић.

Зиченг је навео да се укупна вриједност имовине Групе за међународну економску и техничку сарадњу кинеске провинције Шандонг процјењује на 55 милијарди евра. Казао је да је ова компанија у Кини изградила, управља и одржава више од 3.000 километара аутопутева и запошљава 70.000 радника.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић, који је са премијером Жељком Цвијановић присуствовао потписивању, истакао је да је Влада уложила значајан новац у изградњу аутопутева и да је, осим поменутог, у плану изградња аутопутева од Бањалуке према Млиништу, од Бијељине до Брчког и дијела коридора 5Ц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана