У ново љето уз музику и кувано вино

Милијана Латиновић, дописници
У ново љето уз музику и кувано вино

Бањалука - Дочек Православне нове године на отвореном уз музику, кувано вино и ватромет вечерас ће бити организован у неколико градова и општина Српске.

Нову годину по јулијанском календару на градским трговима дочекаће становници Бањалуке, Требиња, Дервенте, Новог Града, Фоче, Шамца и Чајнича, док у Приједору, Бијељини, Источном Сарајеву, Градишци, Српцу и другим општинама организованог славља неће бити. С обзиром на то да су протекли празници испразнили новчанике становницима многи ће ново љето чекати у кругу породице.

Свечаност у Бањалуци почеће у 21 час испред Банског двора, а све који одлуче да Нову годину славе на отвореном очекује богат културно-умјетнички програм и поноћни ватромет.

- Наступиће Градски тамбурашки оркестар, Велики народни оркестар и Фолклорни ансамбл "Веселин Маслеша" - рекли су организатори.

У поноћ ће бити служен молебан у Храму Христа Спаситеља.

Свечано ће бити и у Требињу, а због најављеног невремена прослава ће умјесто на Тргу слободе бити организована у Спортској дворани "Милош Мрдић".

- Публику ће забављати Марко Гачић, Тамара Милутиновић, Гордана Гога Бабић и Теодора Џеферовић уз пратњу оркестра Микице Гачића - рекли су у Градској управи Требиње.

Становници Новог Града ће уз ватромет и кувано вино Православну нову годину дочекати уз групу "Синови Мањаче" и крајишке групе "Рунолист" и "Крајишко срце". Општина Шамац организује прославу на Тргу Петра Мркоњића, а за добру атмосферу ће се потрудити "Вирус бенд". У Чајничу ће прослава бити организована на платоу испред Дома културе "Филип Вишњић" гдје ће уз вино бити послужени и бесплатни специјалитети са роштиља. Група "Гоци бенд" ће уз бесплатну винску капљицу загријавати посјетиоце на Тргу православља у Дервенти.

У духу православља ће бити и Фоча гдје ће становнике забављати ансамбл "Боеми" из Ужица, а кувано вино и чај обезбиједиће локална управа, док ће у поноћ небо обасјати ватромет. У исто вријеме у Храму Светог Саве ће бити служен молебан за благословљено ново љето.

За разлику од претходних година Српчани ће славити у кућама и кафићима, јер је традиција организовања дочека Православне нове године на отвореном прекинута због блокаде општинског буџета.

Апел

Локалне власти и полиција апелују на грађане да се током прославе уздрже од употребе ватреног оружја и пиротехничких средстава, а возачима савјетују да не возе под дејством алкохола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана