У наредних шест година планирано 129 милиона км инвестиција у Требиње

Срна
У наредних шест година планирано 129 милиона км инвестиција у Требиње

Требиње - Скупштина града Требиња усвојила је данас на првој тематској сједници Нацрт средњорочног плана капиталних инвестиција за период од 2017. до 2022. године, којим је предвиђено да се у изградњу и санацију привредне, саобраћајне, комуналне и друге инфраструктуре, објеката и јавних површина у том периоду уложи 129 милиона КМ.

Новац ће бити обезбијеђен из буџета града, кредитима, те различитим грантовима и донацијама.


Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је ово први плански документ којим град Требиње дефинише капиталне инвестиције.

"План има више од 120 ставки у које ће град у наредних шест година уложити 46 милиона КМ, а из донација и грантова јавних предузећа и Владе Републике Српске биће уложено 83 милиона КМ", појаснио је Петровић.

Он је додао да ће највише новца бити уложено у инфраструктурне пројекте 78 милиона КМ, јер ће на тај начин бити повећана вриједност требињске имовине и обезбијеђен већи прилив у градски буџет, што омогућава отварање нових објеката и радних мјеста.

"Желимо да сваки наредни буџет Требиња буде развојни", истако је Петровић.

Према овом плану, у наредних шест година нови привредни замах Требиње очекује путем инфраструктурног опремања пословних зона Волујац, Ново Требиње и Бањевци, те путем пројеката подршке развоју аграра и туризма, гдје су требињски потенцијали још недовољно искоришћени.

Најважнији инфраструктурни пројекти су изградња источне обилазнице, као и завшетак реконструкције и проширења водоводног и канализационог система и градња градске гараже.

Као најзначајнији туристички пројекат план капиталних инвестиција препознао је реконструкцију Старог града, обнављање насеља Крш, реконструкцију требињске пијаце, као и изградњу града на Црквини и вјерског комплекса у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија Острошког и Тврдошког.

Нови туристички изглед Требиња обезбиједиће измијештање потопљеног моста краља Александра из Горичког језера на локалитет низводно од Брегова.

У план су уврштени и приједлози за изградњу ботаничке баште са аутентичним херцеговачким културама, отварање ауто-кампова, као и постављање жичара за брда Црквина, Страч и Гљива изнад Требиња.

Планирана је и градња хипо рехабилитационог центра на Зубцима код Требиња, нових дјечијих вртића и нове зграде Гимназије "Јован Дучић" и истраживачке станице у Згоњеву код Требиња, као и обнова запуштених школа у селима.

Опозиција је на данашњој сједници Скупшине града истакла да није реално да се оствари план инвестиција у Требиње у наредних шест година, те да је он "само списак жеља грађана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана