У кошарама 331.500 тона сочног воћа

Анита Јанковић-Речевић
У кошарама 331.500 тона сочног воћа

Бањалука - Климатски услови и квалитет земљишта у Републици Српској веома су погодни за узгој разних сорти воћа и винове лозе, а вриједни пољопривредници ове године требало би да произведу око 331.500 тона сочног воћа чија се вриједност процјењује на више од 200 милиона КМ.

Воћари су из 2016. и 2017. године изашли са низом проблема због неповољних временских прилика које су им десетковале род, али ове године коначно би могли стати на ноге. Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да су услови овог прољећа какви се само пожељети могу.

- Ова година обећава. Веома смо оптимистични јер метеоролози прогнозирају да неће бити опасности. Род је већ сада изврстан, тако да очекујемо пуне хладњаче воћа изврсног квалитета - рекао је Дојчиновић.

Додао је да је већина радова у воћњацима завршена.

- Поред хемијских третмана, у другој половини маја приступићемо ручној доради. Морамо се потрудити да произведемо што квалитетније воће и будемо на висини задатка јер се ове године у цијелом региону очекује добар род - истакао је Дојчиновић.

Задовољан је и воћар Дарко Милошевић из Угљевика који истиче да су засади јабуке и крушке у веома добром стању, наводећи да проблеме очекује једино у производњи шљиве.

- Током цвјетања температура је била нешто виша па су одређене сорте шљиве одбациле доста плода, што ће резултовати мањим приносом. На неким стаблима има доста дуплих плодова, тако да та роба неће бити прве класе - рекао је Милошевић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да ће под воћњацима и виновом лозом ове године бити 14.562 хектара земљишта и појашњавају које послове су воћари требали да обаве овог прољећа.

- У воћарско-виноградарској производњи током прољећа врши се резидба и хемијска заштита воћака и винове лозе, те исхрана биљака, уколико није обављена крајем претходне вегетације - рекли су у Министарству пољопривреде.

Додали су да су се овогодишњи трошкови резидбе за радну снагу кретали од три до пет марака по сату.

- За интензивне засаде јабуке и крушке, као и засаде винове лозе, вријеме потребно за резидбу једног хектара је око 80 сати, а код екстензивних система, нарочито уколико се ради о коштичавим врстама, треба и до 200 сати - навели су у ресорном министарству и додали да за прихрањивање воћних засада треба око 400 килограма НПК минералних ђубрива по хектару земљишта. Додали су да ће већој исплативости производње воћа допринијети и знатно већи подстицаји, који су ове године одвојени од премија за произведено поврће.

- Подстицаји за воћарство су повећани за 97 одсто у односу на лани и премија за произведено и продато воће ове године износи четири милиона КМ, за разлику од трогодишњег просјека који се кретао око 2,02 милиона КМ - рекли су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана