Туристи се вратили у Српску

Милијана Латиновић
Туристи се вратили у Српску

БАЊАЛУКА - Бање, планине и остала мјеста у Републици Српској поново су незаобилазне дестинације за одмор и уживање посјетиоцима из региона и Европе, а то потврђује и податак да је у првом кварталу ове године од боравишне таксе прикупљено 425.483 марке, што је за 36 одсто више у односу на исти период лани.

Судећи према подацима Туристичке организације РС, гости из региона и Европе вратили су се у Српску након двије године паузе коју је наметнула пандемија вируса корона. Према подацима које су доставили “Гласу Српске”, од јануара до краја марта Српску је посјетило 79.765 туриста који су остварили 218.886 ноћења, што је за 42 одсто више долазака и 36,5 одсто више ноћења у односу на исти период претходне године.

- Као и претходне године највећу посјету, осим домаћих туриста, остварили су гости из Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе, док се од осталих европских земаља издвајају посјетиоци из Њемачке, Аустрије, Италије и Турске - навели су у Туристичкој организацији РС.

Највећи број ноћења, кажу, домаћи гости остварили су у бањама, док на туристичкој мапи странаца предњаче домаће планине.

Иако су још далеко од рекорда забиљеженог 2019. године, већим бројем посјетилаца могу се похвалити и у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица” у Теслићу, гдје кажу да се у овој у односу на протеклу годину промијенила структура гостију.

- Протекле двије године предњачили су домаћи посјетиоци који су користећи туристичке ваучере проводили викенде и одморе код нас. Међутим, сада се полако враћају гости из Словеније и Хрватске који су боравили код нас прије пандемије. Око 40 одсто гостију који су долазили прије пандемије вратило се у “Врућицу” - истакао је извршни директор за операције и маркетинг у ЗТЦ “Бања Врућица” Александар Радошевић.

На резултате су поносни и у Олимпијском центру “Јахорина” који је у свој календар, како кажу, уписао историјску зимску сезону. На њиховој званичној страници наведено је да су 29. априла забиљежили 150. дан скијања и рекордних пет мјесеци успјешне зимске сезоне.

Ако се по јутру дан препознаје, кажу на медитерану Српске, љетња туристичка сезона биће веома успјешна, јер је прољеће у град на Требишњици довело бројне госте из региона, Западне Европе и Скандинавије.

- У Требињу све врви од посјетилаца. Нема језика који се не чује на нашим улицама. Година је почела баш као и 2019. која је у туристичком смислу код нас била рекордна. Очекујемо одличну посјећеност и током љета - истакла је директорка требињске Туристичке организације Мирјана Путица.

Ваучери

Александар Радошевић је рекао да се туристички сектор у Српској и даље нада да ће ускоро поново почети примјена туристичких ваучера на домаћим дестинацијама.

- Ваучери би у великој мјери допринијели опоравку туристичко-угоститељског сектора. Већ су се показали као исправан потез и надам се да ће ускоро поново бити доступни - рекао је Радошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана