Труднице у Српској још не могу остварити право на бесплатне пренаталне тестове

Анита Јанковић Речевић
Труднице у Српској још не могу остварити право на бесплатне пренаталне тестове

БАЊАЛУКА - Иако је Фонд здравственог осигурања РС усвојио програм неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице којим се утврђују критеријуми и начин остваривања овог права, а Влада РС обезбиједила новац за те намјене, будућим мајкама бесплатна тестирања још нису доступна јер се чека склапање уговора с иностраном лабораторијом која ће радити анализе.

Наиме, нови Закон о обавезном здравственом осигурању РС, који је ступио на снагу у септембру прошле године, предвиђа финансирање пренаталних  тестова за труднице што раније није био случај. Међутим, примјени тог права претходило је неколико корака који још нису завршени. 

Фонд здравства имао је задатак да донесе програм којим се утврђују индикације и критеријуми за остваривање права, што је и урадио средином фебруара ове године. Затим, Влада РС је прошле седмице донијела одлуку о начину финансирања овог права, а предвиђена средства за те намјене ове године су два милиона марака. Одлука ступа на снагу осам дана након објаве у “Службеном гласнику РС”.

-  Будући да су програм као и одлука Владе већ усвојени, преостало је још да Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС потпише уговор са установом у иностранству која ће анализирати узорке. Примјена права у пракси почиње оног момента када се потпише поменути уговор - појаснили у Фонду.

У УКЦ Републике Српске кратко су јуче рекли за “Глас” да ће у наредном периоду поступити према инструкцијама Министарства здравља и социјалне заштите РС те да ће приступити проналаску адекватне референтне иностране лабораторије и потписивању уговора у сврху слања пренаталних тестова на анализу.

-  Јавност ће о томе бити благовремено информисана - рекли у УКЦ-у.

Иначе, ријеч је о праву које је први пут уврштено у пакет права обавезног здравственог осигурања, које ће у потпуности бити финансирано и по томе је Српска  јединствена у региону.

Подсјећамо да ће право на пренатални тест имати жене старије од 35 година. Такође, право на финансирање ових тестова имаће и труднице млађе од 35 година уколико имају препоруку генетског савјетовалишта због лошег резултата ултразвучног прегледа фетуса, комбинованог скрининга или трипл теста, генетске мутације, насљедне болести усљед компликација попут прснућа плодових овојака, тешког крварења или контракција материце и слично. Програмом је дефинисано и да ће право на финансирање тестова будуће мајке остваривати на основу упутнице гинеколога код кога су регистроване, док се ће узорак крви узимати у јавним болницама с којима Фонд здравства има потписан уговор. Болнице ће потом узорак крви достављати УКЦ-у РС који ће даље просљеђивати узорак на тестирање установи с којом закључи уговор о процедури тестирања.

Струка

У Фонду здравства су истакли да је критеријуме финансирања пренаталних тестова одредила здравствена струка, тачније љекари УКЦ РС. Нагласили су да је рок за доношење програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице био 31. јул ове године, али је Управни одбор Фонда и прије законом предвиђеног рока усвојио поменути програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана