Тривић: Да није било короне, просјечна плата била би већа

Срна
Тривић: Да није било короне, просјечна плата била би већа

БАЊАЛУКА - Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић изјавио је Срни да су и за вријеме епидемије вируса корона плате у Српској расле јер су послодавци одавно препознали значај њихове висине за заустављање људи, те да би биле и веће да није било ситуације коју је изавао ковид 19.

- Многи су нам се смијали кад смо рекли да ће плата прећи 1.000 КМ, да није било вируса корона оне би данас сигурно биле и веће - рекао је Тривић.

Он је навео да је у прошлој години Српској, упркос губитка одређеног броја радних мјеста, забиљежен раст прихода од пореза и доприноса на плате од 3,5 одсто и да се може очекивати да се такав тренд настави и у 2021.

Коментаришући чињеницу да је плата у Републици Српској у протеклих неколико мјесеци већа него у ФБиХ, Тривић је напоменуо да је повећан коефицијент расподјеле ПДВ-а за Српску.

- И потрошња у Републици Српској повећана је у односу на ФБиХ, што значи да су понашање послодаваца, као и мјере Владе Републике Српске допринијеле томе да послодавци дају веће плате и да грађани Српске нормалније троше свој новац, те се на неки начин мање осјети криза - каже Тривић.

Према подацима Републичког завода за статистику, просјечна нето плата у Српској у прошлој години износила је 956 КМ, док је просјечна бруто плата износила 1.485 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана