Тридесет година постојања Фонда здравственог осигурања Републике Српске: Снага је у солидарности!

Г. С.
Тридесет година постојања Фонда здравственог осигурања Републике Српске: Снага је у солидарности!

Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске, који је основан одлуком Скупштине Републике Српске од 27. јула 1992. године, у складу са Законом о здравственом осигурању Републике Српске, сутра обиљежава 30 година постојања.

Историјски осврт

Садашњем Фонду здравственог осигурања Републике Српске претходила је Самоуправна интересна заједница (СИЗ) здравственог осигурања, која је основана 1974. године, а прије тога су постојали заводи за социјално осигурање. Иначе, зачеци социјалног осигурања на нашим просторима датирају још из прве половине 19. вијека, када су донесени први прописи из те области, попут Правилника болесничког и потпорног фонда из 1895, Уредбе о занатима из 1847, Рударског закона из 1866. године и других.

Први Закон о осигурању радника донесен је 1922. године, а 1945. године Закон о спровођењу социјалног осигурања на подручју Демократске Федеративне Југославије. Доношењем Устава СФРЈ и одредбама о самоуправним интересним заједницама формирана је 1974. године Заједница здравственог осигурања БиХ, као и самоуправне интересне заједнице здравственог осигурања у другим југословенским републикама. Заједнице здравственог осигурања су оснивали сами осигураници и њима управљали преко органа које су сами бирали. Након тога основан је садашњи Фонд здравственог осигурања Републике Српске 1992. године.

О Фонду

ФЗО Републике Српске је јавна институција која спроводи обавезно здравствено осигурање у Српској, руководећи се начелима солидарности, узајамности и једнакости.

Организациону структуру Фонда чине Дирекција, шест сектора и осам филијала организованих по територијалном принципу (Бањалука, Приједор, Добој, Бијељина, Источно Сарајево, Зворник, Требиње и Фоча), које у свом саставу имају пословнице и експозитуре.

ФЗО РС финансира се од доприноса за здравствено осигурање, који су главни извор прихода Фонда те из других извора, попут буџета Републике, по међународним конвенцијама и др. Више од 80 одсто прихода Фонда је од доприноса за здравствено осигурање радника те су, практично, запослени ти који "носе" цјелокупан здравствени систем. У Републици Српској, односно БиХ, за сада не постоје додатни извори финансирања здравственог система, што је неминовно за дугорочну одрживост здравственог система.

У Републици Српској је широк спектар права из здравственог осигурања и иако земље окружења издвајају знатно више за здравствено осигурање, по правима Српска не заостаје за тим земљама. Пакет права из обавезног здравственог осигурања чине право на здравствену заштиту и право на накнаду плате за вријеме привремене спријечености за рад (боловања). Сва права из обавезног здравственог осигурања доступна су свим осигураним лицима под једнаким условима и не зависе од висине уплаћеног доприноса за здравствено осигурање. (Детаљније о правима можете се информисати на њњњ.здравство-српске.орг).

Права из здравственог осигурања Фонд у континуитету проширује те се из године у годину у наш здравствени систем уводе нове процедуре лијечења, нове терапије, а константно се ради и на поједностављењу процедура, како би осигураници своја права користили на што једноставнији и бржи начин. Упркос ограниченим приходима, Фонд успијева да константно унапређује квалитет и доступност здравствене заштите грађана Српске, првенствено захваљујући рационалном пословању и управљању трошковима. Такође, из године у годину издваја се све више средстава за здравствене установе, односно здравствену заштиту грађана. Тако је у овој години планирано за око 50 милиона КМ више за здравствену заштиту у односу на 2021. годину.

Трансформација и унапређење права

ФЗО Републике Српске је током година свог развоја од класичног бирократског апарата, чија је улога била овјера књижица и "распоређивање" новца здравственим установама, реформисан у модерну институцију која има једну од кључних улога у цјелокупном здравственом систему и обавља низ функција.

Између осталог, успостављена је нова организација Фонда, која је омогућила функционисање Фонда као јединствене институције, једнакост свих осигураних лица код коришћења права, ефикасније остваривање права, ефикасније управљање и контролу свих процеса рада.

Новом организацијом Фонда створене су претпоставке за отклањање препрека које су онемогућавале једнакост осигураних лица код остваривања права из здравственог осигурања и потпуну примјену начела солидарности и узајамности. Уведено је више нових функција, попут функција контроле (контрола уговора, трошкова, права осигураника...), функција интерне ревизије (ревизија свих процеса рада у Фонду, посебно у области књиговодства и рачуноводства), функција јавних набавки (јавне набавке којим се обезбјеђује централизовано снабдијевање здравствених установа лијековима и стратешким материјалом), развојна функција (формиране службе које се баве стратешким планирањем, проучавањем праксе других земаља, развојем људских ресурса у Фонду), функција заштитника права осигураних лица (именовани заштитници права у свим општинама РС).

Почевши од 2006. године, када је као крајњи стратешки циљ постављен "задовољан осигураник", константно и интензивно су проширивана права осигураника и уведене су бројне новине које су допринијеле квалитетнијој и доступнијој здравственој заштити осигураника. Неке од њих су: слободан избор породичног доктора, слободан избор болнице и специјалисте (некада је било условљено мјестом пребивалишта или рада); дјеци и женама омогућен директан приступ педијатру, односно гинекологу; овјера књижица у било којој пословници Фонда независно од мјеста пребивалишта осигураника; реализација рецепата у било којој апотеци у Српској која има уговор са Фондом. Приватни сектор је постао равноправан са јавним сектором и осигураници са здравственом књижицом у приватним установама које имају уговор са Фондом имају иста права као и у јавним. Уведен је нов начин финансирања болничке здравствене заштите - по ткз. ДРГ моделу (плаћање по услузи и учинку); унапријеђени су модели уговарања са здравственим установама; уведена је потпуна покривеност обавезним здравственим осигурањем за бројне категорије осигураника (стара лица, дјеца, труднице, тешко обољели, итд. којима се коришћење здравствене заштите не условљава уплатом доприноса), ослобођено је од плаћања партиципације више категорија осигураника (пензионери са најнижом пензијом, добровољни даваоци крви, дјеца, лица старија од 65 година, обољели од тешких обољења и др.).

Уведена су три поступка вантјелесне оплодње; уведено је финансирање бројних најсавременијих терапија и процедура лијечења (нпр. прије 2006. године ФЗО је финансирао терапије за само три тешке хроничне болести - ХИВ, хепатитис и мултиплу склерозу, данас су свим обољелим од тешких хроничних болести доступне адекватне и неке од најсавременијих терапија). Рад ФЗО РС постао је у потпуности јаван и транспарентан; уведено је централизовано снабдијевање здравствених установа, што је омогућило континуирано снабдијевање болница лијековима и медицинским средствима те једнаку доступност за пацијенте из цијеле Српске; уведено је централизовано заказивање прегледа за МР и КТ, што је значајно смањило листе чекања, итд. Именовањем заштитника права осигураних лица у свим пословницама Фонда значајно је унапријеђена област заштите права осигураника. Константно се унапређује и информисање осигураника, увођењем нових комуникационих канала и интерактивног комуницирања са грађанима.

Иако је примарна улога ФЗО РС финансирање права из здравственог осигурања, Фонд је носилац, као и финансијер пројекта Интегрисаног здравственог информационог система, који је средином 2020. године почео да се примјењује у јавним здравственим установама. Ријеч је о једном од најсложенијих и најзначајнијих пројеката у Републици Српској, који повезује све здравствене установе у један систем и обједињује све неопходне податке у једну цјелину са циљем формирања и централизације електронског здравственог картона, као основе система. Поред електронског картона, ИЗИС подразумијева и електронске картице те електронске упутнице и рецепте, односно потпуну дигитализацију здравственог система.

Позитивни трендови пословања

Поред настојања да у континуитету проширујемо права осигураника, истовремено, ФЗО РС предузима мјере максималне рационализације, контроле и управљања трошковима, захваљујући чему задњих година остварује позитивне резултате у пословању.

Наиме, ФЗО Републике Српске у протекле три године остварио је позитивне финансијске резултате. Тако је у протеклој години остварен позитиван финансијски резултат у износу од 14,5 милиона КМ, а позитивни трендови пословања су настављени и у овој години. Такође, обавезе Фонда су значајно смањене те су у прошлој години мање за око 113 милиона КМ у односу на 2016. годину. Сва дуговања из ранијих година према послодавцима за боловања су измирена, као и дуговања за лијечење наших осигураника у Србији. Текуће обавезе према свим пословним партнерима измирујемо на вријеме. Напомињемо да је ФЗО РС добио позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске и за 2021. и за 2020 годину, чиме је потврђено позитивно пословање и законит рад наше институције. Такође, позитивно ревизорско мишљење Фонд је добио за финансијске извјештаје из 2019. године.

Управо захваљујући одговорном пословању су и створене могућности за увођење нових права осигураника, а константно унапређење здравствене заштите је основно опредјељење ФЗО РС и у наредном периоду.

Финансијску стабилност Фонда успјели смо да очувамо и у изузетно изазовном периоду пандемије изазване вирусом корона. То нам је омогућило не само да задржимо достигнута права, већ и да уводимо нова, прилагођавајући се новонасталој ситуацији и новим потребама осигураника, али и да обезбиједимо несметано функционисање цјелокупног здравственог система. Такође, током пандемије, захваљујући Влади Републике Српске и Фонду, омогућено је да сви грађани, и осигурани и неосигурани, имају право на здравствену заштиту у јавним здравственим установама. За изузетне заслуге и допринос у борби против пандемије Фонду је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић додијелила Орден Његоша И реда, а из истог разлога Фонд је добио и Златни грб града Бањалука.

Побољшања у свим сегментима

Вршилац дужности директора ФЗО Републике Српске Дејан Кустурић свим осигураним лицима и радницима Фонда честита Дан оснивања ФЗО РС.

- Бити на челу институције од чијих прихода зависи функционисање цјелокупног здравственог система и која финансира здравствену заштиту за више од милион грађана је увијек изазовно, а нарочито у турбулентним годинама које су пратиле развој Фонда. Тим више, заједно са својим сарадницима, поносан сам што је Фонд данас финансијски стабилна институција и што смо упркос свим изазовима, укључујући и период пандемије, не само очували финансијску стабилност и достигнути ниво права из здравственог осигурања, већ смо успјели и додатно да проширујемо права осигураника - рекао је Кустурић, који функцију вршиоца дужности директора Фонда обавља од новембра 2016. године.

Он је навео да су побољшања у обавезном здравственом осигурању која су постигнута протеклих година евидентна у свим сегментима.

- То је било могуће постићи уважавањем наших осигураника и пословних партнера, као и одговорним пословањем. За све што је у овој области постигнуто у протеклом периоду, поред Владе Српске, Министарства здравља и социјалне заштите и самог Фонда, значајне заслуге припадају и бројним удружењима грађана, како пацијената тако и здравствених радника, са којима је Фонд сарађивао и на томе им захваљујемо, као и свим нашим пословним партнерима - нагласио је Кустурић. Додао је да вјерује да сви поменути дијеле задовољство што је Фонд данас стабилна институција, јер је то уједно гарант несметаног функционисања здравственог система.

- Посебно желим да 30 рођендан честитам свим радницима ФЗО РС, укључујући и некадашње раднике Фонда и претходна руководства, јер сви они су дали свој допринос у развоју Фонда и здравственог осигурања Републике Српске - рекао је Кустурић. Он је поручио да ће ФЗО РС и у наредном периоду наставити да унапређује своју организацију, а у сарадњи са ресорним министарством, здравственим установама и другим институцијама и удружењима грађана, градиће још бољи и ефикаснији здравствени систем за грађане Српске.

- Сигурни смо да ће Фонд и у наредним годинама бити активан учесник напретка и развоја не само здравственог система, већ цјелокупног друштва и наше Републике - нагласио је Кустурић.

Концерт "Врапчића" и дјечији дани

Поводом обиљежавања 30 година постојања Фонда здравственог осигурања Републике Српске 9. јуна у Парку "Петар Кочић" одржан је концерт "Врапчића" као поклон Фонда малишанима.

Упркос лошем времену, ни тмурни облаци, ни киша нису успјели да покваре ведрину дјечијих осмијеха и позитивну енергију коју смо дијелили заједно са "Врапчићима". Шта више, шарени кишобрани у публици помијешани са бијелим балонима на којима се налазио лого Фонда, које смо дијелили малишанима, учинили су атмосферу још раздраганијом и веселијом. Баш онако како смо и жељели, дјечијом пјесмом, музиком и плесом почели смо обиљежавање нашег јубилеја. Наиме, концерт "Врапчића" био је прва активност у оквиру обиљежавања 30 година постојања наше институције под слоганом "Снага је у солидарности", а све активности које смо планирали биће посвећене нашим осигураницима, почевши од најмлађих.

Поред концерта "Врапчића", још једна активност коју смо посветили најмлађима, али и нашим радницима, јесу дјечији дани у филијалама и пословницама ФЗО РС. До сада су дјечији дани одржани у филијалама Зворник, Источно Сарајево и Бањалука, а то је била прилика да се дјеца запослених кроз игру и дружење упознају са занимањима и радним простором својих родитеља, бака и дека, као и самом институцијом. Иначе, ово је једна од активности која има за циљ и јачање тимског духа, мотивације и међусобних односа у колективу, што је кључно за ефикасан и продуктиван рад сваке организације. Наиме, само са "здравим" колективом можемо бити и истински сервис грађана, што је основна улога ФЗО РС.

 

Информисање грађана

На дан оснивања Фонда, 27. јула, у општинама у којима се налазе филијале ФЗО РС биће организовано дружење са грађанима и то у Бањалуци, Бијељини, Источном Сарајеву, Приједору, Зворнику, Добоју, Требињу и Фочи. Дакле, запослени у поменутим филијалама сутра ће у центрима својих општина и градова, од девет часова, разговарати са грађанима, како бисмо их, уз дијељење водича кроз права, информисали о њиховим правима из здравственог осигурања и процедурама остваривања права.

Такође, ово ће бити и прилика да грађани питају све што их интересује у вези са обавезним здравственим осигурањем те да дају своје приједлоге, као и примједбе, јер нам је циљу да и даље партнерски развијамо здравствено осигурање.

Управо из тог разлога планирамо и одређене активности за удружења грађана са којима смо сарађивали протеклих година, а која су дала значајан допринос развоју здравственог осигурања у Српској.

Намјера нам је да кроз све активности поводом 30 година Фонда указујемо и јачамо свијест грађана о значају здравственог осигурања, нарочито начела солидарности, на којем почива наше обавезно здравствено осигурање. Јер, без солидарности, једнакости и узајамности сви грађани не би имали једнака права из здравственог осигурања, као што је то сада случај. Снага је у солидарности!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана