Трешње скупље од меса

М. Латиновић, дописници
Трешње скупље од меса

Бањалука - Цијене воћа на тржницама широм Српске су папрене, а купци су шокирани чињеницом да су неке врсте воћа скупље и од меса.

 

Килограм трешања на бањалучкој тржници кошта шест марака, док је цијена пилетине између 4,5 и 4,9 марака. Купци у невјерици слијежу раменима и кажу да воће никад није било скупље и да су цијене и троструко више у односу на исти период прошле године. Док се килограм бресака прошле године могао пазарити за 90 фенинга, сада их нема испод 2,30 КМ, а свјежије коштају и три марке. Трешње су прошле године коштале око двије марке, док су сада три пута скупље.

- Понуда је шаролика, воће је заиста свјеже и веома укусно, али за многе постаје луксуз. Не памтим да је килограм воћа коштао као килограм меса. Ако већ морам да бирам, радије ћу новац дати за пиле и спремити укућанима ручак. Воће ће сачекати ниже цијене - рекла је пензионер Бранка Ђурић из Бањалуке.

Продавци на пијацама понављају да им је продаја опала и да биљеже губитке, а вртоглави раст цијена воћа правдају већим трошковима производње и слабим родом. Кажу да муштерије углавном купују у мањим количинама. Папрене цијене неке су натјерале да се задовоље и са неколико јабука или крушака.

- У последњих мјесец и по и јабуке су због несташице поскупјеле, па килограм овог воћа кошта до 2,50 КМ - каже Славица М., која има тезгу на бањалучкој тржници.

Фочаци се жале да су цијене појединих врста воћа и поврћа ненормално високе. Лоша економска ситуација натјерала је купце да најчешће пазаре викендом, када продавнице и тржни центри имају акцијске понуде.

- Најчешће купујем јабуке, али килограм квалитетних јабука креће се око двије марке. За ово доба године то је изузетно висока цијена - казао је Фочак Милан Тешевић.

Цијене воћа на србачкој тржници су више у односу на прошлу годину, али још знатно повољније него у маркетима.

У Приједору су незадовољни и купци и продавци. Први због скупог воћа, а други због слабе продаје. Милена В. каже да трешње и јагоде морају продати што прије због лошег квалитета, иначе су на губитку.

- Јагоде нису биле најбољег квалитета, што је и утицало на цијену, која се кретала између 2,5 и четири марке - казала је ова Приједорчанка и додала да продавце највише брине то што велике количине воћа враћају кући, јер је све мање купаца.

Иако ниже у односу на остатак РС, цијене су прилично високе и у Градишци, која је једа од највећих произвођача воћа и поврћа. Ту је и пад продаје, па се продавци жале на слабе пазаре.

- Килограм јагода кошта 3,5, док су трешње од 3,5 до четири марке. Продаја посљедњих дана и није најбоља - каже Бајро Хусић, наводећи да није много мијењао цјеновник у односу на прошлу годину.

У Удружењу воћара РС истичу да је кишно прољеће утицало на слаб род широм Српске, па због малих приноса скачу цијене на тезгама.

- Највеће губитке претрпјеће узгајивачи шљиве, која је ове године у готово свим крајевима подбацила и до 100 одсто - казао је предсједник Удружења воћара Драгоја Дојчиновић.

 

Цијена килограма воћа

 

1. јул. 2015.     1. јул. 2014.         

                 

Јабука   2 - 2,5           0,80 - 1,5

Јагода   4                  1,9 - 2,2

Трешња 5 - 6             2 - 2,5

Грожђе  5                 4 - 5

Кајсија   3 - 3,5         1,9 - 2,3

Бресква  2,30 - 3       0,9 -1,5

Крушка  5                 3,5

Смоква   6                 5

Лимун    5                 2,5 - 3,2

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана