Трећина популације у БиХ живи на граници сиромаштва

Срна
Трећина популације у БиХ живи на граници сиромаштва

Бањалука - Трећина грађана из маргинализованих група у БиХ живи на граници сиромаштва или у екстремној зони сиромаштва, оцијењено је данас у Бањалуци на јавној дебати "Успостављање минимума социјалне сигурности и једнаке могућности".

Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић рекао је Срни да се 33 одсто грађана који припадају категорији слијепих и слабовидих лица суочава са сиромаштвом.

"Важно нам је да маргинализоване групе добију повољнији социјални положај. Сада, када се проводе социјално-економске реформе, прилика је да се активније односимо према онима који доносе прописе и да предлажемо и креирамо нека рјешења која ће допринијети општем бољитку", навео је Сузић.

Он је додао да се одређене маргинализоване групе у Републици Српској суочавају са ниским и нередовним социјалним давањима, те да се то мора промијенити због квалитетније заштите.

Сузић је навео да је потребно и успостављање повољнијег односа друштва према овој популацији.

"Велики је проблем и запошљавање, али смо свјесни да је то генерално проблем друштва. Ипак, лица са инвалидитетом треба да имају једнаке могућности за запошљавање, ако не и веће с обзиром да су им потребе израженије", истакао је Сузић.

Дебати "Успостављање минимума социјалне сигурности и једнаке могућности" присуствовало је око 30 представника организација маргинализованих група из Републике Српске.

Дебату је организовала Коалиција маргинализованих група "Кома" уз подршку Фондације за социјално укључивање и Иницијативе за бољу и хуманију инклузију у БиХ, док је Савез слијепих Републике Српске био технички организатор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана