Траже »листу срама« с називима послодаваца

nezavisne.com
Траже »листу срама« с називима послодаваца

Бањалука - Савез синдиката РС затражио је јуче од Пореске управе РС да објави "листу срама", на којој ће се наћи називи послодаваца који својим радницима не исплаћују зарађене плате и доприносе.

У захтјеву, који је у посједу "Независних", синдикалци поручују Зори Видовић, директорици Пореске управе РС, да треба да објави "листу послодаваца који пљачкају раднике и државу", за шта наводе низ аргумената.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, устврдила је да такву листу Пореска управа РС може да састави за један дан, те да је објави јавно "као облик притиска на оне који не спроводе законе, да то раде, кад их већ нико не хапси и не затвара".

"Нажалост, у РС има велики број послодаваца који не исплаћују радницима зарађене плате, не уплаћују доприносе и порезе. Они то раде већ дужи низ година. Притом, има значајан број послодаваца који раде у сивој зони и то сви знају, али о томе скоро да нико и не говори осим нас из Синдиката и с времена на вријеме Инспектората РС", нагласила је Мишићева.

Подсјетили смо је потом на примјер из Хрватске, гдје је већ објављен "ступ срама", са послодавцима који не исплаћују плате, те је упитали може ли обећати да ће такву иницијативу покренути и код нас, на шта је она пристала.

"Ево, мислим да је у реду да у току дана упутимо званичан захтјев Пореској управи РС да изађе у јавност с именима послодаваца у РС који не исплаћују редовно плате својим радницима, и не уплаћују доприносе, што је законска обавеза", обећала је Мишићева, а обећање је убрзо и испунила.

У захтјеву, који је Мишићева послала Пореској управи РС, навела је, између осталог, да сматрају да је "листу срама" неопходно објавити у овом тренутку када постоје радници који су зарадили плате, а њихови послодавци им их нису исплатили, па самим тим не могу да остваре ни елементарно људско и радничко право на лијечење и пензионисање.

"Листу треба да објавите у овом тренутку када Фонд здравственог осигурања РС и Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС грцају у дуговима, а њихови корисници пате због немогућности остваривања зарађених права", навела је, између осталог, Мишићева у допису Пореској управи РС, те је додала да има и послодаваца који се богате не поштујући и не спроводећи донесене законе у РС.

Коментаришући ову иницијативу, Предраг Згоњанин, предсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да им не смета да се објави "листа срама".

"Ми смо се увијек борили против оних који нису у вољи да плаћају раднике. Постоји велика разлика између оних који желе и хоће да плаћају, и оних који не могу, и то у Савезу синдиката РС нису никад схватили. Наиме, постоје они који не могу да плате раднике и вјероватно ће се наћи на 'листи срама', иако апсолутно нису криви", каже Згоњанин.

Упитали смо га да ли међу послодавцима има и оних који имају чиме да плате раднике, али отварају нове фирме, а он је одговорио потврдно.

"Кад би се дало одвојити жито од кукоља, такве бих радо ставио на 'листу срама'", поручује Згоњанин.

Зора Видовић, директор Пореске управе РС, кад смо је позвали није била у Бањалуци, тако да нам је кратко казала да није упозната с иницијативом Савеза синдиката РС, те је додала да ће се о томе изјаснити данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана