Топе се залихе крви

Милијана Латиновић
Топе се залихе крви

Бањалука - Заводу за трансфузијску медицину РС недостају залихе крви нулте и Б негативне крвне групе, због чега апелују на грађане да дарују драгоцјену течност.

Шеф Службе за прикупљање крви у Заводу Јасмина Јованић истиче да ситуација није алармантна, али да слиједи љетни период када су залихе крви смањене.

- Залихе крви се непрестано троше, а љети се већина трансфузиолошких служби у свијету сусреће са проблемом смањеног броја доза због сезоне годишњих одмора и љетног распуста школа и факултета, те повећаног броја саобраћајних несрећа - истакла је Јованићева.

Додаје да су трансфузиолошке службе обавезне да имају петодневне залихе крви.

- У периоду годишњих одмора тешко је организовати акције јер су људи одсутни, а обично је повећана потрошња крви јер су чешће саобраћајне несреће. Тренутно највише недостају крвне групе нула позитивна, нула негативна и Б негативна -  рекла је Јованићева.

Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа, мушког и женског пола, старосне доби од 18 до 65 година. Мушкарци могу дати крв свака три мјесеца, а жене свака четири мјесеца. Да су акције добровољног давања крви кључне за обезбјеђивање редовних и сигурних доза крви и компоненти крви, најбоље знају у Савезу друштава добровољних давалаца крви РС.

- У сарадњи са трансфузиолошким службама организујемо акције добровољног давања крви како бисмо обновили залихе драгоцјене течности - истакли су у Савезу нагласивши да не чуди информација да је несташица крви нулте крвне групе јер је то једна од најзаступљенијих крвних група на Балкану, па се највише и троши.

Истичу да је једна од мисија Савеза промоција давалаштва крви међу становницима РС јер би, како кажу, у сваком тренутку требало да "крв чека" болесника, а не да болесник чека на капљицу драгоцјене течности.

Драгољуб Шаренац (68) из Билеће први пут је крв дао седамдесетих година како би спасио живот своје мајке. Од тада до данас у његовој књижици уписано је око 150 поклањања драгоцјене течности.

- Још као војник схватио сам шта значи реченица да кап крви некоме може спасити живот, а ја сам дарујући ову драгоцјену течност спасао многе. На сву срећу, мени крв никада није требала, увијек сам био здрав и често у прилици да помогнем другима - рекао је Шаренац нагласивши да је многе младе Билећане мотивисао да дарују крв.

Акције

У Заводу за трансфузијску медицину РС кажу да акције даривања крви планирају према потребама болница, односно организују се у већем броју прије љета како би обезбиједили што веће залихе. 

- У свим службама Завода се спроводи отприлике 300 акција добровољног давања крви. На годишњем нивоу прикупимо око 32.000 доза крви у РС, од којих се око 11.000 прикупи у Бањалуци - рекли су у Заводу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана