Теже до возачке у јеку јагме за возачима

Данијела Стоканић
Теже до возачке у јеку јагме за возачима

Бањалука - Незадовољни платама и условима рада квалификовани и искусни возачи масовно одлазе у иностранство, а нове законске одредбе не иду на руку онима који би жељели да се баве овим послом због чега би БиХ ускоро могла остати без професионалних возача.

Колико је ситуација алармантна превозници су објаснили ријечима да им је већ сада лакше наћи љекара који би био спреман да сједне за волан камиона, него професионалног возача. Превозници тврде да се може очекивати још већи дефицит овог кадра кривећи за то нови Закон о безбједности саобраћаја на путевима БиХ, чија је примјена недавно почела.

Мањкавост ових одредаба виде у томе што они који положе возачки испит за камион треба да чекају још најмање двије године како би полагали испит за вожњу камиона са приколицом. Када је ријеч о возачима аутобуса недостаци се огледају у томе што они претходно морају да прођу по двије године од полагања обуке за вожњу мини-аутобуса или за управљање мини-аутобусом са приколицом.

Да је стање алармантно потврђују подаци Агенције за рад и запошљавање БиХ према којима је лани у Словенију отишло 2.161 возача, што је готово двоструко више него годину раније. Осим возача, због низа олакшица у земљама ЕУ, БиХ је у посљедњих годину напустило и око 100 превозничких фирми.

О одласку преко границе размишља и предсједник Удружења превозника РС Никола Грбић, јер, како каже, ситуација измиче контроли. Он каже да је новим Законом направљен само још већи проблем превозницима и возачима.

- Ко год да је донио одлуку да се за полагање по категоријама мора чекати најмање двије године, направио је огромну грешку. То је ван сваке памети, јер је професионалног возача немогуће наћи, готово сви су напустили БиХ. Лакше је наћи хирурга који ће возити камион, него професионалног возача - рекао је Грбић.

Он је објаснио да нико од превозника неће запослити возача са "Ц" категоријом који ће у наредне три године возити само камион, јер нема положено за приколицу.

Он је најавио да ће, по усаглашавању чланова удружења, наредних дана затражити измјене спорне одлуке.

Новим правилима огорчени су и аутопревозници који су већ покренули иницијативу да се онима који нису завршили обуку за "Ц" категорију омогући преквалификација у школама у РС да би могли радити као возачи и добити лиценцу.

Одлуку да се на полагање по категоријама чека по двије године апсурдном сматра и директор "Аутопревоза" Дејан Мијић, који тврди да нема проблема са недостатком возача.

- Наш приједлог је био да се већина тога одради у средњим саобраћајним школама и да држава обезбиједи обуку за те ђаке, да не плаћају посебно ауто-школама - рекао је Мијић.

Дозволи за рад у једној од европских земаља нада се и предсједник Удружења возача градског и приградског превоза бањалучке регије Драшко Талијан, који са собом води, каже, још 15-так колега.

- Разлог масовног одласка су мизерне плате. Плата возача градског превоза код нас је око 500 КМ, док су колеге, рецимо, из Новог Сада за исти посао дупло више плаћени, а да не помињем оне у ЕУ - рекао је Талијан.

Имајући у виду одлив возача и отежавајуће околности за оне који немају положене све категорије, додао је он, БиХ би могла да се суочи са озбиљним проблемом недостатка професионалних возача.

Биро

На евиденцији Завода за запошљавање РС закључно са крајем прошле године на бироу било пријављено 52 возача аутобуса и 2.195 возача камиона. Посао је прошле године добило 38 возача аутобуса и 1.033 возача камиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана