Тачка стављена на 150.000 случајева

Ведрана Кулага
Тачка стављена на 150.000 случајева

Сарајево - У БиХ је прошле године епилог добило готово 150.000 старих предмета, али циљеви нису у потпуности реализовани на свим адресама, показала је најновија анализа праћења процеса рјешавања тих предмета у судовима коју је објавио Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ.

БиХ је годинама мучила муку са рјешавањем предмета који су у ладицама били и дужи низ година, а у ВСТС-у истичу да је остварени резултат у 2018. године плод дугогодишње праксе примјене планова рјешавања најстаријих предмета у судовима коју су увели 2011. године с циљем смањења старосне структуре и великог броја старих неријешених предмета.

Планом за 2018. годину, како су навели у тој правосудној институцији, било је предвиђено да буде стављена тачка на 175.445 најстаријих предмета, а најновији пресјек је показао да је ријешено 85 одсто плана.

- Судови у БиХ су од 1. јануара до 31. децембра 2018. године, ријешили 149.916 најстаријих предмета што је додатно допринијело континуираном смањењу броја неријешених старих предмета, односно повећању ефикасности судова у БиХ, а самим тим и правосуђа у цјелини - нагласили су у ВСТС-у.

Њихова анализа је показала да је истовремено 38 судова забиљежило најмању реализацију плана рјешавања предмета иницираних 2005. године или раније док осам судова није ријешило нити један предмет из плана инициран у том периоду, али су остварили добре резултате када је ријеч о рјешавању предмета из скоријег периода.

Првобитно су планове за рјешавање старих предмета примјењивали само судови с великим бројем неријешених старих предмета, а 2015. године ВСТС је усвојио ново Упутство за израду планова за рјешавање предмета, којим је предвиђено да сви судови у БиХ имају обавезу да сачине план рјешавања предмета.

- Од 2010. до 2018. године судови су на овај начин ријешили 956.960 најстарија предмета што је у великој мјери, утицало на смањење укупног броја неријешених предмета у судовима - истакли су у тој институцији.

Предсједник Управног одбора Удружења судија Републике Српске Миленко Милекић казао је да за “Глас Српске” да постоје бројни објективни разлози због којих некада није могуће завршити одређени поступак, упркос доброј вољи надлежних у суду да у својим евиденцијама прецртају те предмете. То су, како је навео, недоступност оптужених јер домаћим законодавством није предвиђено суђење у одсуству, али и други.

- У оставинским предметима има проблема, посебно када се земља води на неком прадједи или другом лицу, а дуги низ година није спроведена оставинска расправа, људи су у различитих земљама и то у знатној мјери компликује ситуацију. Постоје и ситуације гдје свједоци нису доступни, а веома су битни за процес - казао је Милекић.

У Српској је, ипак, како је оцијенио, направљен велики искорак када је ријеч о рјешавању старих предмета.

- Ријешен је огроман број предмета и прихваћен је принцип да се предмети рјешавају по иницијалном акту, односно по старости - рекао је Милекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана