Свједок: Хаџић наредио акцију на Чемерну

Срна
Свједок: Хаџић наредио акцију на Чемерну

Сарајево - Бивши командир чете Територијалне одбране /ТО/ тадашње РБиХ у селу Сливно, општина Бреза, Рамо Шишић рекао је у наставку суђења оптуженима за злочине над српским цивилима у Чемерну 1992. године, да је оптужени Џемал Хаџић издао наредбу да буду уништене хаубице и посада у том селу.

Шишић је рекао да је отишао у село Влахиње и добровољно се пријавио да одведе групу према Чемерну, наводећи да је Хаџић као испомоћ позвао вод Какањаца који је, како је чуо, водио оптужени Теуфик Турудић, звани Туфо Шумар, те одјељење извиђача и одред "Сретно".

"Нас 35 кренули смо на задатак. Ту нам је заштићени свједок жХ рекао да нам до Чемерна треба још око пет сати, те смо закључили да те ноћи не можемо извести акцију. Туфо ми је рекао да Хаџићу однесем писмо и обавијестим га да се акција одгађа 24 сата, те да му јавим ако се шта буде мијењало", свједочио је Шишић.

Иако је Хаџић тада рекао да се јединица ту ноћ одмара, свједок је потврдио да се ујутро чула пуцњава и видио дим изнад Чемерна. Заштићени свједок Тужилаштва "Х" потврдио је да је дошао Рамо Шишић с групом и да су тражили да их спроведе у село Тарачин До.

Он је додао да је позвао још двојицу комшија и да су довели групу у школу, гдје је била команда ТО.

Један из групе му је рекао да се са комшијама и Шишићем врате назад, те да су им рекли да се иде на Чемерно и да ником ништа не смију рећи о томе.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно са другим њима познатим лицима, свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике ТО и активног и резервног састава полиције тадашње РБиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година. Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба, који су мучени и убијани.

Оптужен је и Нехру Ганић, у својству команданта Општинског штаба Територијалне одбране Бреза, да, иако је знао или могао знати да његови подређени спремају напад на Чемерно, није спријечио ово кривично дјело, односно није казнио извршиоце. Наставак суђења заказан је за 17. јануар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана