Света Марија Египћанка: Продавала своје тијело док није открила вјеру у Бога

Aгенције
Света Марија Египћанка: Продавала своје тијело док није открила вјеру у Бога

Православни вјерници 14. априла обиљежавају Свету Марију Египћанку, која је рани живот провела продајући своје тијело због неутаживе пожуде, све док није открила вјеру у Бога.

Преподобна Марија Египћанка, рођена око 344. године негдје у Египту, са 12 година је побјегла од родитеља за Александрију. Сама је говорила да је била гоњена неутаживом жељом и неукротивом страшћу.

Послије 17 година оваквог живота кренула је бродом у Јерусалим поводом једног хришћанског празника, али не из вјерских разлога, већ надајући се да ће међу бројним ходочасницима пронаћи нове љубавнике. Превоз до светог града је плаћала својим тијелом. Приспјевши у Јерусалим, наставила је да се раскалашно понаша. На празник је, као и сви присутни, покушала да уђе у цркву, али нека невидљива сила није јој давала.

Тада је осјетила велику грижу савјести и кроз сузе угледала икону Пресвете Богородице у дворишту цркве. Почела је да јој се моли за опроштај гријехова, обећавајући да ће постати аскета. Потом је без сметњи ушла у цркву, а убрзо чула и глас који јој је казао да ће мир наћи ако пређе Јордан. Одмах је зато пошла ка манастиру Светог Јована на обали ријеке Јордан, гдје се причестила и прешла у арабијску пустињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана