Свечаном академијом обиљежено 48 година постојања Универзитета у Бањалуци

Срна
Foto: В.Трипић

БАЊАЛУКА- Универзитет у Бањалуци обиљежава 48 година постојања, и тим поводом у Културном центру Бански двор одржана је свечана академија.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да су универзитети најважније институције које оснива једна држава, те пожелио Универзитету у Бањалуци да изњедри академске грађане са што више знања којим би сачували и унаприједили Српску.

"Његујући знање, његујемо и своју снагу, јер само друштва која су ослоњена на знање могу да се надају успјеху", рекао је Стевандић новинарима на свечаној академији поводом 48 година рада бањалучког Универзитета.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да је поносан на овај универзитет који ће увијек имати подршку ресорног министарства.

"За 48 година Универзитет у Бањалуци је био способан да се афирмише и етаблира као једна од најважнијих високошколских институција. Задњих година Влада Републике Српске је уложила око 14,9 милиона КМ, чиме је показала снажну намјеру да подржава високо образовање", рекао је Будимир.

Он је додао да неће изостати подршка Владе за рјешавање одређених инфраструктурних питања, али и евентуалне дораде и измјене постојеће легислативе с циљем унапређења ове области.

Будимир је истакао да ће у наредном периоду посебно радити на снажном умрежавању српског академског простора, односно да универзитети из Србије буду стратешки партнер универзитетима у Српској.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да су универзитети најважније институције које оснива једна држава, те пожелио Универзитету у Бањалуци да изњедри академске грађане са што више знања којим би сачували и унаприједили Српску.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да сваке године напредују, да добијају нове просторе, али и кадровски јачају.

"Из године у годину Универзитет учествује у све већем броју пројектних активности, посебно које се финансирају из међународних извора", рекао је Гајанин.

Он је додао да расте и публицистичка дјелатност, те да се унапређују наставни планови и програми.

Свечаној академији у Културном центру "Бански двор" присуствују и министар управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић и остале званице.

Универзитет у Бањалуци водећа је високошколска научно-образовна институција у Републици Српској и други по величини универзитет у БиХ.

Основан је 7. новембра 1975. године, чему је претходило формирање неколико виших школа и факултета на овом простору.

Универзитет у Бањалуци данас има 16 факултета, Академију умјетности и Институт за генетичке ресурсе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана