Све више странаца у БиХ ради куповине

Анита Јанковић-Речевић
Све више странаца у БиХ ради куповине

Бањалука - Да БиХ све више посјећују странци који долазе у куповину због повољнијих цијена робе, потврђују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) према којима је за осам мјесеци ове године страним држављанима одобрен поврат 12,06 милиона КМ на име ПДВ-а, што је за скоро 2,7 милиона више него у истом периоду лани.

У УИО наводе да су странци од јануара до августа ове године широм БиХ пазарили робу вриједну 83,04 милиона КМ, наглашавајући да су могућност поврата ПДВ-а највише користили држављани Србије, Хрватске и Црне Горе.

- За осам мјесеци ове године страни држављани су поднијели 261.116 захтјева за поврат ПДВ-а, док је лани у истом периоду евидентирано 212.548 захтјева за купљену робу укупне вриједности 64,5 милиона КМ. Странцима је за осам мјесеци лани враћено 9,37 милиона марака - рекао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Додао је да највише захтјева за поврат ПДВ-а буде на граничним прелазима Орашје, Изачић, Хукића Брдо, Градишка, Брчко, Шамац, Увац, Ивањица и Горица, истичући да странци највише пазаре робу широке потрошње, те гардеробу.

- Право на поврат ПДВ-а имају физичка лица која немају пребивалиште у БиХ и то на добра која купе у нашој земљи и иста изнесу изван царинског подручја БиХ. Право на поврат ПДВ-а се не односи на изнесена минерална уља, алкохол и прерађевине од дувана - казао је Ковачевић.

Он је појаснио да се захтјев за поврат ПДВ-а подноси на обрасцу “ПДВ-СЛ-2” који на захтјев купца, односно страног држављанина попуњава продавац у три примјерка, од којих оригинал и једну копију даје купцу, а другу копију задржава у својој документацији.

- Странац који је обавио куповину у нашој земљи обавезан је при напуштању царинског подручја дати царинској служби на увид купљену робу, оригиналне рачуне и попуњен образац “ПДВ-СЛ-2” у оригиналу. Купцу се захтјев за поврат ПДВ-а одобрава ако у року од три мјесеца од дана издавања рачуна достави оригинал образац “ПДВ-СЛ-2”, овјерен од стране Царинске службе, продавцу од кога је роба купљена - рекао је Ковачевић и додао да укупна вриједност робе са ПДВ-ом треба да буде већа од 100 КМ.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић истиче да је пораст износа враћеног ПДВ-а знак све масовнијег доласка страних држављана с циљем куповине.

- То је нарочито евидентно у мјестима у пограничном појасу гдје странци долазе искључиво с намјером да пазаре одређену робу. Прави примјер је Градишка, гдје грађани Хрватске свакодневно долазе у набавку животних потрепштина. У веће градове попут Бањалуке странци долазе махом туристички, али захваљујући шопинг центрима у граду на Врбасу све је више оних који долазе само због куповине, нарочито викендом - рекао је Марјановић.

 

Исплата

У УИО истичу да се поврат ПДВ-а врши у конвертибилним маркама, готовинском исплатом или уплатом на рачун у банци коју наведе купац или подносилац захтјева.

- Ако је исплата у готовини, продавац је обавезан да изврши поврат ПДВ-а одмах, а ако се дозначава на рачун купца или подносиоца захтјева, онда је рок 15 дана од дана пријема захтјева - казао је Ратко Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана