Све више обољелих од морбила, нових шест случајева у Бањалуци

nezeavisne.com
Све више обољелих од морбила, нових шест случајева у Бањалуци

Бањалука - Још шест одраслих особа из Бањалуке обољело је од морбила, казали су из Института за јавно здравство РС.

Навели су да се број обољелих од малих богиња повећава из дана у дан, тако да је у РС до сада регистровано 60 обољелих.

"Ријеч је о  шест одраслих особа, од којих је пет са лакшом клиничком сликом, а једно са средње тешком који је и хоспитализован", казали су из Института и додају да су ново обољели  пацијенти били контаку са већ обољелима.

Додају да је од укупног броја обољелих, до сада хоспитализовано 38. У Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра РС је тренутно су хоспитализоване двије особе обољеле од морбила. Остали пацијенти су отпуштени са болничког лијечења.

Из УКЦ РС казали су да су тренутно хоспитализована два пацијента обољела од морбила, лакше и средње тешке клиничке форме, те без компликација.

"Ријеч је о одраслим особама, које су некомплетно вакцинисане", казала је  Антонија Верхаз, начелнице Клинике за инфективне болести УКЦ РС.

Од укупно 60 обољелих од морбила у РС, 53 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса.

"Надлежне здравствене установе, у сарадњи са Институтом за јавно здравство РС проводе мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, лабораторијска потврда, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, пооштрен санитарно - хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине, здравствено просвјећивање", појаснили  су из Института.

Морбиле су вирусно, веома заразно обољење, а болест се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана