Сваки становник Српске у просјеку задужен 2.500 КМ

ATV
Сваки становник Српске у просјеку задужен 2.500 КМ

Становници Српске у просјеку су дужни 2.590 марака банкама, стоји у анализи Удружења економиста Републике Српске SWOT. Анализирали су податке Агенције за банкарство за прошлу годину и дошли до занимљивих резултата. Када су задуженост становинка Републике Српске упоредили са задуженошћу становника у пет република бивше Југославије, кажу, нисмо најлошији.

“Из ових података се чини да су грађани Републике Српске међу мање задуженим грађанима региона, будући да се на тој скали налазимо као четврти, при чему смо 3,6 пута мање задужени од грађана Словеније и око три пута мање задужени од грађана Хрватске,” рекао је Марко Ђого, економиста удружења економиста SWOT.

Према подацима Агенције за банкарство Републике Српске, које су користили у SWOT-у, укупни кредити дати домаћинствима Републике Српске на крају 2018. године износили су 2.973.048.000 марака и чинили су 46,6 одсто свих кредитних пласмана банака. Занимљив је резултат када се као параметри узму ниво плата и запослености у Српској и државама у региону. Тачније - колико плата је потребно да би становници сваке државе вратили своје дугове. 

“Сваки грађанин Републике Српске би требао да ради 3,02 мјесеца како би отплатио свој дуг банкама, код ХрватсКе то је 4,86 мјесеци, код Словеније 4,17, код Црне Горе 4,16 мјесеци. Дакле по овом критеријуму смо опет на четвртом мјесту. Али разлика између нас и рецимо Хрватске је значајно мања, нисмо више три пута мање задужени него смо 40 одсто мање задужени,” каже Ђого. 

У “трећој нијанси” рачунања задужености параметар је био стопа запослености. По тој рачуници, сваки запослени грађанин Републике Српске би требао да ради 8,10 мјесеци како би отплатио свој дуг банкама, под условом да ништа не троши. Хрват би требао да ради 10,30 мјесеци, Црногорац 8,76 и Словенац 7,65 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана